Ζημία 29 δισ. λιρών στη βρετανική οικονομία λόγω Brexit

Ζημία 29 δισ. λιρών στη βρετανική οικονομία λόγω Brexit

Ενα κύμα επενδύσεων σταμάτησε το 2016 αμέσως μετά το δημοψήφισμα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Ζημία ύψους 29 δισεκατομμυρίων λιρών ή 1.000 στερλινών ανά νοικοκυριό προκάλεσε στην οικονομία της Βρετανίας το Brexit. Αυτή είναι η εκτίμηση του υπεύθυνου χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Πρόκειται για τον Τζόναθαν Χάσκελ, εξωτερικό μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, που επισημαίνει ότι ένα κύμα επενδύσεων σταμάτησε το 2016 αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Ο εν λόγω αξιωματούχος εκτιμά ειδικότερα ότι η Βρετανία έχει πληγεί πολύ περισσότερο από την επιβράδυνση της παραγωγικότητας σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες, λόγω του Brexit. «Αν εξετάσουμε την περίοδο έως το 2016, βλέπουμε πως την περίοδο εκείνη είχαμε μεγαλύτερη επιβράδυνση της παραγωγικότητας, αλλά είχαμε πολλές επενδύσεις», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει πως υπήρξε μεγάλη έκρηξη μεταξύ 2012 και 2016. Αλλά στη συνέχεια οι επενδύσεις κατρακύλησαν από το 2016 και «πέσαμε στον πάτο των χωρών του G7».

Ο κ. Χάσκελ συμπλήρωσε ότι το δημοψήφισμα για το Brexit είχε αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της μείωσης του εμπορίου, μολονότι η Βρετανία είχε επιλέξει να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και την ενιαία αγορά της ευελπιστώντας να εξασφαλίσει εμπορικές συμφωνίες αλλού. Και σαν να μη φθάνουν οι επιπτώσεις του Brexit, η οικονομία της Βρετανίας έχει δεχθεί πλήγμα από τις εκτεταμένες απεργίες που διοργάνωσαν διάφορα εργατικά συνδικάτα της χώρας στη διάρκεια του περασμένου έτους και ήσαν οι περισσότερες από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν σχεδόν 2,5 εκατ. εργάσιμες ημέρες στη διάρκεια του περασμένου έτους. Ειδικότερα χάθηκαν 843.000 ώρες εργασίας μόνο μέσα στον Δεκέμβριο του 2022 που ήταν, έτσι, ο χειρότερος μήνας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Στο σύνολο του έτους έχουν χαθεί 2.472.000 εργάσιμες ημέρες και η τελευταία φορά που η βρετανική οικονομία έχασε τόσο πολλές εξαιτίας των απεργιών ήταν τη διετία 1989-1990 στα τέλη της θητείας της Μάργκαρετ Θάτσερ και μετά τη φιλελευθεροποίηση σοκ που εφάρμοσε η κυβέρνησή της στη βρετανική οικονομία. Τα βρετανικά εργατικά συνδικάτα έχουν αντιδράσει επιθετικά στις προσφορές της κυβέρνησης για αυξήσεις μισθών, που υπολείπονται σε σχέση με τον πληθωρισμό. Και η ίδια κατάσταση φαίνεται να συνεχίζεται φέτος, καθώς από την αρχή του έτους έχουν απεργήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηροδρόμους, δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές και εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και γενικότερα στον δημόσιο τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT