Στην εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρούν αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Στην αρχή της ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε τις επτά παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση:
- Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης από 200 έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς μέχρι τις 31 Μαρτίου. Αφορά πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 280 εκατ. ευρώ.
Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλους του έτους (αντί για Ιούνιο του 2023). Για το 2ο εξάμηνο, το κόστος της παρέμβασης φτάνει τα 250 εκατ. εύρω.- Υπενθυμίζεται ότι ισχύει μειωμένος ΦΠΑ 13% σε μεταφορές προσώπων, στον καφέ, την εστίαση, μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο, στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης, στους ζωολογικούς κήπους, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.
- Υπερμειωμένος ΦΠΑ 6% ισχύει σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, καθαριστικά για απολύμανση, ιατρικά υλικά για αιμοκάθαρση, απινιδωτές και εισιτήρια κινηματογράφων.
- Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης για αγροτικό πετρέλαιο. Κόστος 76 εκατ. ευρώ
- Επιτάχυνση στην κατανομή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Κόστος 120 εκατ. ευρώ
- Αύξηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ (από 150 ευρώ) και διεύρυνση των ειδικοτήτων εργαζομένων που μπορούν να το λάβουν. Μόνιμο ετήσιο κόστος της παρέμβασης στα 250 εκατ. ευρώ.
- Νεο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών.
- Για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 για την απόσβεση παλαιών υποχρεώσεων.
- Δημιουργείται νέο σχήμα για όσους φορολογούμενους είναι συνεπεις στις υποχρεώσεις του ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021 που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν. Συγκεκριμένα, οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις. Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες πάγιες ρυθμίσεις εφόσον αυτές περιλαμβάνουν νέες οφειλές (από 1η Νοεμβρίου του 2021).
- Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Με ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή επιχειρείται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού.
- Yποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης, δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.
- Διευρύνεται το πεδίο προκειμένου να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή, όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο.
- Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
- Καταργείται η ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο.
- Το επιτόκιο ρύθμισης γίνεται σταθερό 3% από Euribor 5% που είναι σήμερα.
Επιπλέον, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το Market Pass.
Χατζηδάκης: Τα κριτήρια για τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι
Aναφορικά με την εφάπαξ ενίσχυση προς τους 1.112.000 συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι το ύψος της ενίσχυσης (από 200 έως 300 ευρώ) θα εξαρτηθεί από τρία κριτήρια:
- Η μερική ή καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς
- Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν
- Άλλες τυχόν ενισχύσεις που λαμβάνουν
Συγκεκριμένα:
560.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 300 ευρώ :
- Όσοι δεν είδαν καμία αύξηση, έχουν προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων από 800 έως 1.000 ευρώ. Πρόκειται για 120.000 περίπου άτομα (το 5% του συνόλου).
- Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μόνο ενίσχυση τα περασμένα Χριστούγεννα.
- Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.000 έως 1.100 ευρώ, έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μηδαμινό όφελος από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης (περίπου 36 ευρώ τον χρόνο). Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει 70.000 άτομα.
394.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 250 ευρώ:
- Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης με περίπου 110 ευρώ. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει 300.000 συνταξιούχους
- Συνταξιούχοι που δεν είδαν ακέραια την αύξηση, αλλά έλαβαν ένα μικρότερο ποσό. Πρόκειται για 94.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση μέχρι 3,49%.
158.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 200 ευρώ:
- 35.000 συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1600 ευρώ και είδαν αυξηση μέχρι 3,49%.
- Όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.110 ευρώ και είδαν αύξηση από 3,5% έως 6,9%.
Επισημαίνεται ότι δεν καλύπτονται συνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις πάνω από 1.600 ευρώ.
Βεσυρόπουλος: Τα κριτήρια για τη ρύθμιση οφειλών
Τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων σε χιλιάδες οφειλέτες που τις έχασαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης παρέχει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Συγκεκριμένα, όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 72 ή των 120 δόσεων θα μπορούν να επανενταχθούν σε αυτές με την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων. Μαζί θα αναβιωθούν και όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων των 120 δόσεων, όπως η αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.
Για τους ίδιους οφειλέτες που αναβιώσουν τις 72 ή 120 δόσεις και έχουν αρρύθμιστες οφειλές, υποχρεούνται εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν αυτές τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνοντάς τους μια περαιτέρω ευκαιρία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν προηγούμενη ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
- 1ο παράδειγμα: Έχω ρύθμιση 120 δόσεων και σταμάτησα να πληρώνω τον Φεβρουάριο 2022. Τον Απρίλιο του 2023 κάνω αίτηση για αναβίωση και καταβάλλω δύο δόσεις, επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης μαζί με τα ευεργετήματα αυτής, όπως η αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών
- 2ο παράδειγμα: Αναβιώνω ρύθμιση 120 δόσεων και παράλληλα έχω άλλες αρρύθμιστες οφειλές. Είμαι υποχρεωμένος να τις εντάξω στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα στην προθεσμία ενός μήνα από την ημερομηνία επικύρωσης αναβίωσης των 120 δόσεων.
Παραλληλα, προωθείται μια νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους συνεπείς φορολογούμενους δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021 και απέκτησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά από την ημερομηνία αυτή, ενώ παράλληλα κατέβαλαν όλες τις ερυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Για τους οφειλέτες αυτούς, το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης είναι τα 30 ευρώ και θα ισχύουν ευεργετήματα των 120 δόσεων.
Επιπλεόν, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στις 36 ή 72 δόσεις όσοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1η Νοεμβρίου 2021 έως 1η Φεβρουαρίου 2023 και έχουν ήδη ενταχθεί στις 24 ή 48 δόσεις.
«Αν την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, την οποία μεταγενέστερα απώλεσα και ταυτόχρονα μου βεβαιώθηκαν νέες οφειλές μετά το χρονικό σημείο αυτό, τότε οι νέες οφειλες δύνανται να ενταχθούν στις νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απωλεσθείσας πάγιας υποχρεούμαι να τις εντάξω εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.
- 1ο παράδειγμα: Απέκτησα ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1η Νοεμβρίου 2021 ως Φεβρουάριο 2023. Τις εντάσσω στη ρύθμιση στη ρύθμιση των 72 δόσεων γιατί την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές.
- 2ο παράδειγμα: Δημιουργήσα ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Νοέμβριο του 2021 και μετά τις οποίες ενέταξα στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Αυτές τις οφειλές μπορώ να τις εντάξω στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
- 3ο παράδειγμα: Την 1η Νοεμβρίου του 2021 έχω οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων την οποία απώλεσα τον Μάρτιο του 2022. Βεβαιώθηκαν νέα χρέη τον Απρίλιο του 2022 τα οποία μπορώ να εντάξω πλέον στις 72 δόσεις. Ταυτόχρονα υποχρεούμαι να εντάξω τις οφειλές της απωλεσθείσας ρύθμισης των 24 δόσεων σε νέα πάγια ρύθμιση 24 δόσεων σε διάστημα ενός μηνός από την ένταξη στη νέα ρύθμιση.
Θ. Σκυλακάκης: Συμβατά με τον προϋπολογισμό τα μέτρα
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι συμβατά με τον προϋπολογισμό, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξελίξεις που επιτρέπουν τα μέτρα είναι:
- Η ασφάλεια με την οποία μπορούμε να μιλάμε για ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023, μετά και από τις προβλέψεις της ΕΕ που προβλέπουν ανάπτυξη 2,2% εφέτος.
- Η σταθεροποίηση των τιμών φυσικού αερίου σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, κάτι το οποίο μειώνει τις ανάγκες της επιδότησης αλλά και το ενεργειακό κόστος του Δημοσίου.
- Η βελτίωση των φορολογικών εσόδων. «Δεν έχουμε ακόμη την τελική εικόνα γιατί πρέπει να τελειώσει ο Φεβρουάριος από τα μέχρι στιγμής προκύπτει καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό», είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Το συνολικό κόστος 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 650 εκατ. ευρώ, είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Οι συγκεκριμένες πολιτικές είναι απολύτως συμβατές με την πολιτική μας να εξασφαλίζουμε πρώτα δημοσιονομικό χώρο και μετά να προχωράμε σε μέτρα, σημείωσε ακόμη ο κ. Σκυλακάκης.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr