Επιχειρηματική αποστολή στο Ελσίνκι για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων

Επιχειρηματική αποστολή στο Ελσίνκι για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων

Το ραντεβού με τους φινλανδικούς ομίλους – Αυξημένος ο όγκος του διμερούς εμπορίου το 2022

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Με αντικείμενο τις αναξιοποίητες δυνατότητες στις σχέσεις Ελλάδας – Φινλανδίας βρίσκεται στο Ελσίνκι ελληνική αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, που συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών και στελέχη του Enterprise Greece και της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων (ECG). Εχουν προγραμματιστεί πολλές συναντήσεις ελληνικών επιχειρήσεων με φινλανδικές. Μεταξύ των ομίλων της σκανδιναβικής χώρας που συμμετέχουν στις επαφές συγκαταλέγονται ενεργειακές, κατασκευαστικές, μηχανολογικές, ναυπηγικές αλλά και χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, όπως οι Wartsila, Nokia, ABB, Peikko Oy και Finnvera. Από ελληνικής πλευράς έχουν ταξιδέψει εκπρόσωποι από τις Βιοχάλκο, NanoPhos, Prisma Electronics, Intracom Telecom, Mediterranean Gas και Farad. Αν και η Φινλανδία είναι μια σχετικά μικρή χώρα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της υπολογίζεται σε 5,5 εκατ. κατοίκους, διαθέτει σημαντική οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις εκτιμάται πως μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά. Σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο εννεάμηνο του 2022 οι ελληνικές εξαγωγές στη Φινλανδία ανήλθαν σε 165,44 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι εισαγωγές σε 171,80 εκατομμύρια. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου είναι αυξημένος από το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα κατά 29,95%.

Το ραντεβού με τους φινλανδικούς ομίλους – Αυξημένος ο όγκος του διμερούς εμπορίου το 2022.

Σημαντικές ευκαιρίες εμφανίζει για την Ελλάδα ο κλάδος του τουρισμού, καθώς η χώρα έχει καταστεί ο πιο προσφιλής τουριστικός προορισμός για τους Φινλανδούς. Σύμφωνα με μελέτη της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων Φινλανδίας (SMAL), η Ελλάδα ξεχώρισε ως ο πιο δημοφιλής προορισμός των Φινλανδών τουριστών για το 2022. Απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελσίνκι και Αθήνας πραγματοποιούνται κατά την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι στην έκθεση τουρισμού της Φινλανδίας «Matka Nordic Travel Fair», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι (19-22.1.2023), η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα.

H πρώτη επιχειρηματική αποστολή στη Φινλανδία έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ελσίνκι ένα χρόνο πριν, αλλά και της επίσκεψης της πρωθυπουργού της Φινλανδίας στην Ελλάδα πέρυσι τον Απρίλιο, όπως και της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας στην Αθήνα, συνοδεία εκπροσώπων επιλεγμένων φινλανδικών εταιρειών, τον Οκτώβριο. Υπογραμμίζεται πως τουλάχιστον δύο μεγάλες φινλανδικές εταιρείες έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αυτές είναι η Nokia, που λειτουργεί εδώ κέντρο τεχνολογίας, και η Wartsila, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μηχανολογικού εξοπλισμού και κινητήρων πλοίων, που έχει επεκταθεί τα τελευταία έτη και στην παραγωγή ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT