Χρηματιστήριο: «Μάζεψε» τις αρχικές απώλειες και έκλεισε με οριακή πτώση

Χρηματιστήριο: «Μάζεψε» τις αρχικές απώλειες και έκλεισε με οριακή πτώση

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,07% και διαμορφώθηκε στις 1.093,15 μονάδες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρές άμυνες έδειξε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας εν μέσω αρκετής μεταβλητότητας να απορροφήσει τη διόρθωση που εκδηλώθηκε από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και η οποία έφθασε στο -1,3%.

Αυτό το φαινόμενο, των ενδοσυνεδριακών διορθώσεων οι οποίες στο τέλος σβήνουν, αποτελεί ένα αρκετά συχνό χαρακτηριστικό του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να μαζεύει δυνάμεις και να διατηρεί την ανοδική του φόρα με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές. Αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη από τις αρχές του έτους (15%), με σημαντική μάλιστα αύξηση του τζίρου.

Οπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο Γενικός Δείκτης έκανε φιλότιμες προσπάθειες στη συνεδρίαση της Τετάρτης για να ανακόψει τη διόρθωση, καθώς στον τραπεζικό κλάδο υπερτερούσαν οι πωλητές έπειτα από καιρό. Το γεγονός πως κατάφερε να ξεπεράσει τις πιέσεις και να κλείσει αρκετά πάνω από τις 1.082 μονάδες, τεχνικά σημαίνει πως μπορεί να δοκιμάσει και πάλι μια κίνηση στις 1.100 μονάδες. Πάντως, κατά τον αναλυτή, «εάν ο Φεβρουάριος κλείσει για το Χ.Α. πάνω από τις 1.035 μονάδες –και έχει όλες τις πιθανότητες να το κάνει–, τότε ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για την αγορά».

Στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης η αγορά κατέγραφε απώλειες 1,3% — Στα 123 εκατ. ο τζίρος.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,07% στις 1.093,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 123 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,25% στις 2.646,04 μονάδες, στις 1.631,81 μονάδες με απώλειες 0,09% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και πάλι υποχωρώντας κατά 1,55% στις 839,38 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Τράπεζα Πειραιώς στο -3,11% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Ελλάκτωρ, ενώ απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν Aegean και Lamda Development. Ανοδικά ξεχώρισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, HELLENiQ ENERGY και Titan με κέρδη άνω του 2%. Η Axia Research εμφανίστηκε αισιόδοξη για την περαιτέρω πορεία του Χ.Α. το 2023, τονίζοντας πως «είναι προφανές ότι οι επενδυτές μετοχών δεν έχουν ακόμη ενσωματώσει την άποψη ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές εταιρείες έχουν αλλάξει ρότα, μπαίνοντας σε έναν κύκλο ανάπτυξης».

Ο οίκος βασίζει τη θετική του άποψη στην ισχυρή δυναμική της οικονομίας, την αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων και τις ελκυστικές αποτιμήσεις. Επιπλέον, προσθέτει, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που θα τραβήξουν την προσοχή των επενδυτών, δημιουργώντας μια θετική δυναμική για το αφήγημα των ελληνικών μετοχών, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες και οι νέες εισαγωγές όπως αυτή του Ελ. Βενιζέλος που θα προσελκύσει νέα κεφάλαια στην αγορά. Ενα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που πρέπει να επισημανθεί κατά την Axia είναι και το αυξανόμενο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών στην αγορά μετοχών, έπειτα από πολλά χρόνια που έμειναν στο περιθώριο. Οπως προσθέτει, παρά το ράλι, το Χ.Α. συνεχίζει να είναι μία από τις φθηνότερες αγορές διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT