Το παρασκήνιο του μεγάλου deal της Air India

Το παρασκήνιο του μεγάλου deal της Air India

Πάνω από ένα χρόνο διήρκεσαν οι μυστικές συνομιλίες για την προμήθεια σχεδόν 500 αεροσκαφών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Η συμφωνία για την προμήθεια ρεκόρ αεροσκαφών της Air India τοποθέτησε την αεροπορική εταιρεία και πρώην εθνικό αερομεταφορέα της Ινδίας στο πρωτάθλημα των επίδοξων παγκόσμιων αερομεταφορέων. Την Τρίτη συμφώνησε σε προκαταρκτικό επίπεδο να αποκτήσει αθροιστικά σχεδόν 500 τζετ από την Airbus και την Boeing για να αντιμετωπίσει εγχώριους και διεθνείς αντιπάλους, όντας στην ιδιοκτησία του ομίλου Tata. Η σύναψη της μεγαλύτερης συμφωνίας που έγινε ποτέ από μια μεμονωμένη αεροπορική εταιρεία χρειάστηκε μήνες μυστικών συνομιλιών, σε απόσταση αναπνοής από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ της Βρετανίας, οι οποίες και έφθασαν στο αποκορύφωμά τους με μια εορταστική εκδήλωση δίπλα στη θάλασσα και με παραδοσιακές ινδικές γεύσεις. Το απόρρητο ήρθη την Τρίτη, ενώ οι αντίστοιχοι ηγέτες από τις δύο πλευρές του Ειρηνικού και πέραν του Ατλαντικού χαιρέτισαν τη συμφωνία με διπλωματικούς εναγκαλισμούς μεταξύ των κορυφαίων χωρών της «Ομάδας των Είκοσι» πλουσιότερων χωρών του πλανήτη. Η Tata Group, η οποία ανέκτησε τον έλεγχο της Air India πέρυσι μετά πάμπολλα έτη στα χέρια του δημοσίου, εξέδωσε ανακοίνωση μόλις έξι παραγράφων. Και αυτοί οι χαμηλοί τόνοι δείχνουν μια νέα χορεία ιδιοκτητών ιδιωτικών αερομεταφορέων, της οποίας τα μέλη συνεχώς αυξάνονται, που θέλουν να μεταμορφώσουν τον οικονομικά επικίνδυνο κλάδο αερομεταφορών στην Ινδία σε συντονισμό με τους ιδρυτές της IndiGo. Η συμφωνία βρισκόταν σε εξέλιξη περισσότερο από ένα χρόνο, όπως τόνισαν οι καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέροντας λεπτομέρειες της διαδικασίας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ειδικότερα, οι σοβαρές συνομιλίες ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι και συνεχίστηκαν μέχρι λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, όταν συμφωνήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα. Κι ενόσω η εντυπωσιακότατη κλίμακα της συμφωνίας άρχισε να αποκρυσταλλώνεται, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι τα μέρη πλησίαζαν σε μια συμφωνία ρεκόρ 500 αεροπλάνων. Το επίκεντρο των συναλλαγών ήταν το πολυτελές, βικτωριανής εποχής, ξενοδοχείο «Σεν Τζέιμς Κορτ», το οποίο βρίσκεται κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου. Στο πλαίσιο ενός κλασικού τελετουργικού διαπραγματεύσεων για τον κλάδο της αεροναυπηγικής, εκπρόσωποι – διαπραγματευτές από τον αερομεταφορέα, τις αεροναυπηγικές και τους κατασκευαστές κινητήρων είχαν καταλύσει επί σειρά ημερών. Ολοι τους επιδίωκαν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία έχει δει πολλά μεγαλόπνοα σχέδια αεροπορικών εταιρειών να ανακοινώνονται θριαμβευτικά και να διαλύονται. Σήμερα η αμερικανική Βοeing είχε την ευκαιρία να αποκαταστήσει τη θέση της στην αγορά τζετ μονού διαδρόμου της Ινδίας και να περιορίσει το μεγάλο προβάδισμα της Airbus.

Η Airbus, πάλι, ήθελε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς ευρείας ατράκτου, όπου προηγείται η αντίπαλός της. Με τα διογκωμένα βιβλία παραγγελιών, κανένας από τους δύο ομίλους αεροναυπηγικής δεν μπορούσε να επωμιστεί ολόκληρη την παραγγελία. «Η σύγκλιση της πολιτικής βούλησης της χώρας να ανακτήσει την κυριαρχία της διεθνούς συνδεσιμότητας με τη φιλοδοξία της πανίσχυρης Tata έχει όλα τα συστατικά να είναι όντως σταθερή, εάν τα πράγματα γίνουν σωστά», δήλωσε, τέλος, ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Airbus, Κρίστιαν Σέρερ. Οι διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του γενικού εμπορικού διευθυντή, υπευθύνου για τον μετασχηματισμό της Air India, Νιπούν Αγκαρουάλ, και του Ιογκές Αγκαρβάλ, διευθυντή του τμήματος αγοράς τζετ, παρατείνονταν συχνά μέχρι τη νύχτα, με τους πωλητές να δίνουν νέες, «καλύτερες προσφορές», αφού τους τροφοδοτούσε η υπηρεσία δωματίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT