Νέα προϊόντα στο «καλάθι» και πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ

Νέα προϊόντα στο «καλάθι» και πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ

Ερχονται αλλαγές και στη σήμανση των τιμών για να είναι εφικτή η σύγκριση

3' 15" χρόνος ανάγνωσης

Υψηλά πρόστιμα σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενίσχυση του «καλαθιού του νοικοκυριού» με επιπλέον προϊόντα και αλλαγές στη σήμανση των τιμών, έτσι ώστε να είναι εφικτή η σύγκριση, «επιστρατεύει» το υπουργείο Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της ακρίβειας, με τις σχετικές ανακοινώσεις μάλιστα να γίνονται μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 382.497 ευρώ σε πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες παραβίασαν τη διάταξη περί αισχροκέρδειας, πωλούσαν δηλαδή προϊόντα με περιθώριο κέρδους υψηλότερο από το πλαφόν που έχει ορισθεί, ενώ διαπιστώθηκε ότι άλλες τιμές υπήρχαν στα προϊόντα στο ράφι και άλλες πλήρωνε ο καταναλωτής όταν έφτανε στο ταμείο του καταστήματος. Τα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν χθες είναι τα ακόλουθα:

– 319.900 ευρώ στην «ΑΒ Βασιλόπουλος». Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Οι παραβάσεις αφορούσαν 23 κωδικούς προϊόντων, εκ των οποίων οι 7 ήταν στο «καλάθι του νοικοκυριού».

– 26.880 ευρώ στη Lidl Ελλάς. Αν και το πρόστιμο είναι κάτω από 50.000 ευρώ, η επωνυμία της εταιρείας ανακοινώθηκε καθώς η αλυσίδα είναι υπότροπη. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για παραβίαση των διατάξεων για έναν κωδικό προϊόντος.

– 21.387 ευρώ στην αλυσίδα «Γαλαξίας». Επίσης είναι υπότροπη και οι παραβάσεις αφορούσαν 5 κωδικούς.

– 9.330 ευρώ στην αλυσίδα «Κρητικός» που επίσης είναι υπότροπη και οι παραβάσεις αφορούσαν 4 κωδικούς (δύο προϊόντα ψωμιού, ένα προϊόν από νωπές φτερούγες κοτόπουλου καθώς και ένα προϊόν με καρδιές μπακαλιάρου κατεψυγμένες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία).

Συνολικού ύψους 382.497 ευρώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πέντε αλυσίδες, οι οποίες παραβίασαν τη διάταξη περί αισχροκέρδειας.

– 5.000 ευρώ και σύσταση σε αλυσίδα στην οποία δεν έχει επιβληθεί άλλη φορά πρόστιμο και για αυτό δεν ανακοινώθηκε η επωνυμία της.

Επίσης έγιναν συστάσεις σε άλλη μία αλυσίδα.

Επίσημη ανακοίνωση για το πρόστιμο εξέδωσε η αλυσίδα «Κρητικός», στην οποία κάνει λόγο για «παράδοξο και εκτός οικονομικής και εμπορικής λογικής υπολογισμό που προβλέπει η υπουργική απόφαση» (για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους) και επιφυλάσσεται να αμφισβητήσει τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα του προστίμου ασκώντας κάθε ένδικο μέσο. Η «ΑΒ Βασιλόπουλος» δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, πηγές ωστόσο της εταιρείας χαρακτηρίζουν το πρόστιμο «άδικο και αβάσιμο» και τονίζουν ότι από την έναρξη της εφαρμογής του «καλαθιού» έχουν χάσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ πουλώντας προϊόντα ακόμη και κάτω του κόστους. Η εταιρεία αναμένεται επίσης να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης επιβολής του προστίμου.

Δώδεκα επιπλέον κατηγορίες

Το «καλάθι», πάντως, από την ερχόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνει 12 επιπλέον κατηγορίες, εκ των οποίων οι 5 είναι εντελώς νέες, ενώ οι υπόλοιπες 7 προέρχονται από τη διάσπαση υφιστάμενων. Οι πέντε νέες κατηγορίες είναι οι ακόλουθες: μοσχάρι νωπό, γάλα υψηλής παστερίωσης ή γάλα μακράς διαρκείας (UHT) πλήρες, γάλα υψηλής παστερίωσης ή γάλα μακράς διαρκείας (UHT) χαμηλών λιπαρών, λευκό τυρί και σοκολάτα. Επιπλέον, η κατηγορία «όσπρια» διασπάται σε τρεις κατηγορίες (φασόλια, ρεβίθια, φακές), η κατηγορία «πάριζα / γαλοπούλα» διασπάται σε δύο ξεχωριστές και η κατηγορία «κοτόπουλο» διασπάται σε δύο κατηγορίες, κοτόπουλο ολόκληρο και μέρη κοτόπουλου (π.χ. μπούτια, φτερούγες, στήθος).

Από τις 22 Φεβρουαρίου ξεκινάει και η εφαρμογή του «καλαθιού της Σαρακοστής» με την προσθήκη τριών κατηγοριών (χαλβάς, νηστίσιμες σαλάτες και κατεψυγμένα θαλασσινά). Οσον αφορά το γενικό «καλάθι του νοικοκυριού», η ισχύς του οποίου λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου 2023, χθες ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε την παράταση ισχύος του μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023.

Χθες εξάλλου υπεγράφη η υπουργική απόφαση η οποία προβλέπει ότι η τιμή ανά μονάδα στα ταμπελάκια που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα αναγράφεται υποχρεωτικά με πολύ μεγαλύτερους χαρακτήρες, έτσι ώστε να είναι εφικτή η σύγκριση των τιμών. Το μέτρο είναι υποχρεωτικό για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ανεξαρτήτως τζίρου. Οι αλυσίδες έχουν περιθώριο προσαρμογής ενός μηνός, με την έλευση του οποίου θα επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ενώ στις μικρές αλυσίδες θα δοθεί μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT