Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν και χθες Πέμπτη (όπως και την Τετάρτη) οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων, χάρη στα ευνοϊκά εταιρικά αποτελέσματα, που βοήθησαν τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου του Παρισιού να φθάσει και πάλι σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Και η εξέλιξη αυτή επισκίασε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο τα αμερικανικά επιτόκια να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και αφότου υπάρχουν τα στοιχεία ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή. Ειδικότερα χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,19%, με 0,18% ο FTSE 100 στο Λονδίνο και στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 0,89% ο CAC στο Παρίσι, με 1,16% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,35% ο IBEX στη Μαδρίτη. Στην περίπτωση του CAC 40 αυτός έκλεισε στις 7.366,16 μονάδες, ενώ είχε προηγηθεί ιστορικό ρεκόρ, αφού είχε φθάσει τις 7.387,29 μονάδες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι μετοχές των γαλλικών ομίλων από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα έχουν εντυπωσιακή άνοδο κατά 13,8%, ύστερα από ένα απογοητευτικό 2022. Τις έχει σημαντικά βοηθήσει η ελπίδα ότι τελικώς οι χώρες της Ευρωζώνης θα κατορθώσουν κατ’ ελάχιστο να διαφύγουν της ύφεσης, αλλά και το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα δυναμικές οι μετοχές των ομίλων ειδών πολυτελείας και υψηλής ραπτικής, όπως οι LVMH & Kering. Αμφότεροι έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα, η οποία επανεκκίνησε την οικονομία της μετά τον κορωνοϊό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,19%.

Στη δε περίπτωση της Φρανκφούρτης, τον γενικό δείκτη DAX καθοδήγησαν τα κέρδη των βιομηχανικών ομίλων. «Ο κλάδος των ειδών πολυτελείας έχει τονωθεί σημαντικά χάρη στις προσδοκίες ότι η Κίνα, που έχει άρει τις αυστηρές περιοριστικές ρυθμίσεις του ιού, θα οδηγήσει σε αναθέρμανση της ζήτησης», επισήμανε ο Μάικλ Χιούζον, διευθυντής ανάλυσης αγορών στην CMC Markets Βρετανίας, ενώ προσέθεσε ότι μια πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου συνέβαλε σε ευνοϊκότερες προοπτικές. «Πρόκειται για τους ίδιους ακριβώς παράγοντες οι οποίοι στήριξαν τον κλάδο του αυτοκινήτου στον δείκτη CAC 40 του Παρισιού και στον DAX της Φρανκφούρτης». Ο Στιούαρτ Κόουλ, ειδικός σε θέματα μακροοικονομίας στην Equiti Capital, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να φανερώνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα υιοθετήσει περισσότερο ήπια προσέγγιση συντόμως». Παρομοίως στην περίπτωση της ΕΚΤ, τέλος, όπου αν και οι πιέσεις των τιμών αποκλιμακώνονται, οι αξιωματούχοι πιέζουν να διατηρηθεί η πολιτική σύσφιγξης, πλην του Φάμπιο Πανέτα που ζήτησε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT