H «δύσκολη άσκηση» για την «Ακτωρ»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

«Εχουμε να λύσουμε μια δύσκολη άσκηση. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της επίλυσης όλων των ζητημάτων», ανέφερε χθες πηγή που παρακολουθεί εκ του (πολύ) σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της «Ελλάκτωρ» και του σχήματος της Wade Adams και του κ. Δημήτρη Κούτρα. Νωρίτερα εντός της ημέρας είχε διαρρεύσει μια φημολογία περί αποχώρησης της Wade Adams από τη συμφωνία, κάτι που εντέλει δεν επαληθεύτηκε. Ασφαλώς όμως η αποχώρηση της «Ακτωρ» από τον όμιλο «Ελλάκτωρ» και η παράλληλη διατήρησή της ως αποκλειστικού συνεργάτη για την κατασκευή όλων των έργων που έχει αναλάβει, ή πρόκειται να αναλάβει στο μέλλον η «Ακτωρ Παραχωρήσεις», δεν είναι μια συνθήκη που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευκολία από τους εμπλεκόμενους. Φαίνεται πάντως ότι η οριστικοποίηση του αν θα υπάρξει «λευκός ή μαύρος καπνός» θα απαιτήσει χρόνο μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων που έχει συμφωνηθεί σε πρώτη φάση.

Το Γενικό Λογιστήριο έδωσε το… καλό παράδειγμα

Mπορεί το ευρύτερο Δημόσιο να μην έχει ανταποκριθεί  με μεγάλη προθυμία στην προσπάθεια εξοικονόμησης ρεύματος, αλλά ο… ταμίας, δηλαδή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έδωσε και με το παραπάνω το καλό παράδειγμα. Μείωσε, σύμφωνα με την ηγεσία του, την κατανάλωση ρεύματος κατά 30% το δεύτερο εξάμηνο, ενώ ο στόχος ήταν για μείωση 10%.  Εν αναμονή των στοιχείων, που θα αποδεικνύουν εξοικονόμηση από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, στο Λογιστήριο κρατούν ως «καρότο» στα συρτάρια τους περίπου 25 εκατ. ευρώ…

Μισό δισεκατομμύριο απόπειρες εξαπάτησης

ΕκτοξεύΘηκε το 2022 ο αριθμός όσων εξαπατήθηκαν από ιστοσελίδες που μοιάζουν πανομοιότυπες με τις αληθινές (phishing), με αποτέλεσμα να καταχωρίσουν πολύτιμα δεδομένα τραπεζικών καρτών κ.λπ. Μόνο η εταιρεία τεχνολογίας Kaspersky κατάφερε να αποτρέψει πέρυσι μισό δισεκατομμύριο απόπειρες πρόσβασης σε ψεύτικες ιστοσελίδες, αριθμός που διπλασιάστηκε συγκριτικά με το 2021. Η πιο συνηθισμένη τέτοιου είδους μορφή απάτης είναι μέσω πλαστών emails που μοιάζουν να έχουν προέλθει από γνωστές εταιρείες.

Επιστολή ξενοδόχων για επίδομα ανεργίας

Την επαναφορά του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος ανεργίας των εποχικά απασχολουμένων στα προ των μνημονίων επίπεδα, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου απασχόλησης του κάθε εργαζομένου, χωρίς περιορισμούς, ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Βασίλη Κικίλια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Σε αυτήν αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα καλύψει πραγματικές ανάγκες και θα δώσει ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και οι οποίοι έχουν συμβάλει στον μέγιστο βαθμό με την εργασία τους στην τουριστική ανάπτυξη. Με το ίδιο αίτημα πραγματοποιεί στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό.

Εκτίμηση Πειραιώς για το ελληνικό spread

Αν και οι προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα είναι θετικές, ωστόσο το ελληνικό spread θα έπρεπε να είναι σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από ό,τι είναι σήμερα, με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει το Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς. Η ανοδική πορεία των 10ετών ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα βασίζεται κυρίως στην επιτυχημένη έκδοση του νέου 10ετούς από τον ΟΔΔΗΧ, καθώς και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch. Ωστόσο, όπως τονίζει η τράπεζα, «το ποσοτικό μοντέλο αποτίμησης που βασίζεται σε μακροοικονομικά στοιχεία και πρόδρομους δείκτες της ελληνικής και γερμανικής οικονομίας δείχνει ότι τα σημερινά επίπεδα του spread υπερεκτιμούν τα σχετικά θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας, ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη η στήριξη της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «η αποτίμηση του 10ετούς spread που συνάδει με τα οικονομικά στοιχεία είναι στο επίπεδο των 230-240 μονάδων βάσης» (έναντι 179 μ.β. που διαμορφώθηκε χθες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT