Κέρδη-ρεκόρ στις τράπεζες λόγω αύξησης επιτοκίων

Κέρδη-ρεκόρ στις τράπεζες λόγω αύξησης επιτοκίων

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κέρδους που καταγράφουν από την αύξηση επιτοκίων για τον εαυτό τους, σημειώνοντας κέρδη που αποτελούν ρεκόρ δεκαετιών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κέρδους που καταγράφουν από την αύξηση επιτοκίων για τον εαυτό τους, σημειώνοντας κέρδη που αποτελούν ρεκόρ δεκαετιών. Οι καταθέτες, αντιθέτως, επωφελούνται αισθητά λιγότερο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το Bloomberg, επικαλούμενο τη γενική οικονομική διευθύντρια της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.

«Εως τώρα δεν έχει μεταφερθεί ο ευεργετικός αντίκτυπος στους πελάτες, στους καταθέτες», σημείωσε η Μπετίνα Ορλόπ, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την Πέμπτη. Μολονότι η Commerzbank πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων καθώς ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο πεδίο εντείνεται, οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι το τμήμα του κέρδους από την αύξηση που θα φτάσει στον καταθέτη θα κινηθεί κάτω από το 30%.

Τα σχόλια από πλευράς της Commerzbank ακολουθούν αντίστοιχα άλλων μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης όπως, για παράδειγμα, οι UniCredit, Santander, Intesa Sanpaolo και Deutsche Bank. Ολα τα εν λόγω ιδρύματα έχουν δηλώσει ότι προς το παρόν μεταβιβάζουν στους πελάτες τους μόνον ένα μικρό τμήμα από το κέρδος που λαμβάνουν από τις καταθέσεις μετά την αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αυξήσεις επιτοκίων αποτελούν τον βασικό παράγοντα που έχει εκτινάξει το καθαρό επιτοκιακό κέρδος των τραπεζών. Αυτό έχει ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα επίπεδα ακόμη και προ της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-2009. Εχει οδηγήσει επίσης σε ισχυρή απόδοση των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τον δείκτη Bloomberg Europe 500 Banks and Financial Services να καταγράφει άνοδο 17% από τις αρχές του 2023.

Η Commerzbank βρίσκεται «στον έβδομο ουρανό», σημειώνουν αναλυτές της Berenberg υπό τον Μάικλ Χριστοδούλου, σε σημείωμά τους, μετά την άνοδο της μετοχής της τράπεζας άνω του 11% την Πέμπτη, που ακολούθησε την αναθεώρηση επί τα βελτίω του guidance της για το 2023. Η πιθανότητα υψηλότερου επιτοκιακού κέρδους, με παράλληλη μεταβίβαση μικρού μόνο μέρους αυτού του κέρδους στους καταθέτες, λειτουργεί ως δέλεαρ για τους επενδυτές, επισημαίνουν οι αναλυτές. Μολονότι οι τράπεζες δέχονται κριτική για τη συγκεκριμένη πρακτική, απαντούν ότι έχουν αρχίσει ήδη να προσαρμόζουν προς τα πάνω τα επιτόκια καταθέσεων για τους πελάτες τους, ιδίως όσον αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις. Συμπληρώνουν, δε, ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι η πλήρης αντιστροφή εκείνης που επικρατούσε για τουλάχιστον μία δεκαετία, όταν τα αρνητικά επίσημα επιτόκια τούς κόστιζαν, χωρίς να μπορούν να μεταβιβάσουν το κόστος τους στους πελάτες. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο καταθέτης θα έπρεπε να χάνει μέρος των χρημάτων που διατηρούσε στην τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT