Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε τις 1.100 μονάδες

Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε τις 1.100 μονάδες

Οι εννέα σερί εβδομάδες ανόδου αποτελούν ρεκόρ 18 ετών για την αγορά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Ενώ η αγορά περίμενε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα ακολουθούσε την Παρασκευή την επιφυλακτικότητα και τις απώλειες που σημείωναν οι διεθνείς αγορές, λόγω των εκτιμήσεων ότι η Fed θα συνεχίσει για περισσότερο διάστημα τις αυξήσεις επιτοκίων, ο Γενικός Δείκτης τη διέψευσε και μάλιστα με θόρυβο.

Οχι απλά ολοκλήρωσε με… φόρα την ένατη εβδομάδα σερί ανόδου, αλλά έσπασε και το επίπεδο των 1.100 μονάδων για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014. Και αυτό χάρη κυρίως στην υπεραπόδοση του τραπεζικού δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,02% στις 1.102,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 110,22 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 2.674,22 μονάδες, στο +0,14% και στις 1.633,31 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 3,36% στις 865,14 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.102,76 μονάδες, που αποτελούν υψηλό 101 μηνών.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε το ράλι της Eurobank (+5,16%) και το +4,13% της Autohellas, ενώ με κέρδη 3,04% ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς και με άνοδο άνω του 2% οι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Επίσης, άνω του 1% κατέγραψαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Σαράντης.

Η αντοχή του Γενικού Δείκτη σε υψηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης 101 μηνών, παρά την κατοχύρωση κερδών και την αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Αν και η κλεψύδρα του ωφέλιμου χρηματιστηριακού χρόνου πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών φαίνεται να αδειάζει με ταχύτερο ρυθμό όσο οδεύουμε προς τον Μάρτιο, η αγορά παραμένει αισιόδοξα φορτισμένη συμπληρώνοντας 9 συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο σε βάθος 18 ετών (19 Νοεμβρίου 2004 – 28 Ιανουαρίου 2005) όταν ο Γενικός Δείκτης είχε συμπληρώσει 11 ανοδικές εβδομάδες και αθροιστικά κέρδη 13,1% από την αρχή του ράλι, όπως παρατηρεί ο αναλυτής. Το χτίσιμο αυτής της εντυπωσιακής σειράς έγινε με νέα από εταιρικά αποτελέσματα, ένταση στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων και βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT