Σε στάση αναμονής οι επενδυτές στην Ευρώπη

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές στην Ευρώπη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Νευρικότητα επικράτησε και πάλι χθες στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές μετά μια συνεδρίαση με πολλές διακυμάνσεις, καθώς η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αύριο. Στο μεταξύ, τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρουν την παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο της Ε.Ε. να έχει συρρικνωθεί κατά 2% τον Δεκέμβριο και κατά 8% ειδικότερα στη Γερμανία. Η είδηση δεν επηρέασε πάντως την αγορά, καθώς οι μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών και εταιρειών υλικών οικοδομών έκλεισαν με άνοδο 0,3%. Μέσα στην ημέρα δόθηκαν άλλωστε στη δημοσιότητα οι εξελίξεις στην καταναλωτική εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης, που εμφανίζει βελτίωση στις -19,0 μονάδες αλλά παραμένει κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της.

Η προσοχή τους είναι στραμμένη στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που θα δημοσιοποιηθούν αύριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 κυμάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης από τη μικρή υποχώρηση μέχρι τη μικρή άνοδο, για να κλείσει τελικά με μικρά κέρδη 0,1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αντίθετη πορεία από τις μετοχές της αμερικανικής αγοράς και των ασιατικών αγορών. Ετσι, την περασμένη εβδομάδα σημείωσε άνοδο παρά τη μικρή υποχώρηση της Παρασκευής. Το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης που εξακολουθεί να φαίνεται όλο και καλύτερη, καθώς και σε πολλά αποτελέσματα επιχειρήσεων που υπερέβησαν τις προσδοκίες της αγοράς. Ο εν λόγω δείκτης σημείωσε την περασμένη εβδομάδα τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους, ενώ τόσο ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου όσο και ο CAC 40 του Παρισιού άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδά τους στη διάρκεια της εβδομάδας. Ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε χθες με μικρά κέρδη 0,12%, ενώ ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης στο «κόκκινο», με οριακές απώλειες 0,03%. Οσον αφορά τον CAC 40, κατέγραψε μικρή υποχώρηση 0,16%. Ομοίως και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με μικρή υποχώρηση 0,55%. Οι κερδισμένες της ημέρας ήταν οι μετοχές των εταιρειών ορυχείων, με τον δείκτη του κλάδου να κλείνει με άνοδο 2,4%. Στον αντίποδα οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας που έκλεισαν με υποχώρηση 0,6%, όπως και των εταιρειών ειδών κατοικίας που επίσης σημείωσαν πτώση 0,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT