Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική πορεία

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική πορεία

Κέρδη 1,86% για τον Γενικό Δείκτη, που διαμορφώθηκε στις 1.123,23 μονάδες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Σταθερά σε θετικό έδαφος κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεκινώντας με τον καλύτερο τρόπο τη νέα εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τις ανοδικές διαθέσεις του, παρά το σερί ρεκόρ ανόδου των εννέα εβδομάδων που ήδη καταγράφει, κινούμενος έτσι υψηλότερα των 1.100 μονάδων.

Παρά την αργία στην αγορά των ΗΠΑ, το ενδιαφέρον των επενδυτών στο Χ.Α. παρέμεινε ζωηρό, καθώς ο τζίρος διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, με την ελληνική αγορά να υπεραποδίδει και πάλι και να αυτονομείται έναντι των υποτονικών και ιδιαίτερα επιφυλακτικών ευρωπαϊκών αγορών.

Οι φόβοι για ισχυρότερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής διεθνώς, και κυρίως από τη Fed, εν αναμονή και της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας της συνεδρίασης, προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές, κάτι που δεν «ακούμπησε» ωστόσο χθες το Χ.Α. Με τη στήριξη από σχεδόν όλη την υψηλή κεφαλαιοποίηση, και ειδικά τις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,86% στις 1.123,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 121,04 εκατ. ευρώ. Ανοδο 2,27% κατέγραψε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.734,42 μονάδες, στις 1.655,38 μονάδες με κέρδη 1,35% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με ράλι 5,34% στις 911,32 μονάδες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στο Χ.Α. παρέμεινε ζωηρό, με τον τζίρο να φθάνει τα 121,04 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η Alpha Bank στο +5,91%, η Εθνική Τράπεζα στο +5,7% και η Eurobank στο +5,09%, ενώ με κέρδη 4,2% έκλεισε η Πειραιώς. Ακολούθησαν με άνοδο άνω του 2% οι Autohellas και HELLENiQ ENERGY. Με απώλειες έκλεισαν μόνο οι Σαράντης (+1,47%) και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (-0,64%).

Αξίζει να σημειώσουμε πως αλλαγές με σημαντικό ελληνικό ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν στους δείκτες του οίκου FTSE / Russell Global Equity Index Series, κατά την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση το βράδυ της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, στον δείκτη FTSE All World προστέθηκε η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, όπως και στον Mid Cap. Στον Micro Cap προστέθηκαν η «Ελαστρον» και η MIG με διαγραφή των Space και «Ικτίνος».

«Αν κάποιος στις 30 Σεπτεμβρίου μας έλεγε ότι ο Γενικός Δείκτης σε 4,5 μήνες θα κατέγραφε κέρδη 39%… θα γελούσαμε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Η αγορά όμως εξέπληξε και τους πιο αισιόδοξους, μιας και κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μια τόσο μεγάλη απόδοση. Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί τον πρωταθλητή των αποδόσεων αυτό το διάστημα, σημειώνοντας εντυπωσιακό ράλι άνω του 70%.

Το πιο σημαντικό δεδομένο είναι ότι η αγορά δεν κάνει υπερβολές, μιας και καθημερινά και σταθερά κερδίζει έδαφος με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, κάτι που ουσιαστικά χαρακτηρίζει μια bull market, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης. Τα funds βλέπουν την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται στην Ελλάδα και αγοράζουν προτού γίνει «είδηση». «Ολα δείχνουν ότι μπροστά μας έχουμε μια συναρπαστική χρονιά», καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT