Σκάνδαλο με την αγορά νέων τρένων στην Ισπανία

Σκάνδαλο με την αγορά νέων τρένων στην Ισπανία

Απεδείχθησαν υπερβολικά μεγάλα για να περάσουν μέσα από τις σήραγγες. Παραιτήθηκε η υφυπουργός Μεταφορών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Στην παραίτηση της υφυπουργού Μεταφορών Ισαμπέλ Πάρδο ντε Βέρα οδήγησε το σκάνδαλο που έχει αναστατώσει ορισμένες περιφέρειες της Ισπανίας και αφορά την αγορά δεκάδων νέων τρένων που απεδείχθησαν υπερβολικά μεγάλα για να περάσουν μέσα από τις σήραγγες. Η Renfe, εταιρεία διαχείρισης των κρατικών σιδηροδρόμων της Ισπανίας, ανακοίνωσε προ τριετίας ότι σχεδιάζει τον εκσυγχρονισμό των συρμών που κινούνται σε μικρές και μεσαίες αποστάσεις εντός της χώρας στις περιφέρειες της Αστούριας και της Καντάμπρια. Τον περασμένο μήνα, όμως, προέκυψε πως τα τρένα που είχαν αγοραστεί έναντι 258 εκατ. ευρώ δεν θα μπορούν να περάσουν μέσα από τις σήραγγες που υπάρχουν σε αυτές τις δύο περιφέρειες. Ο διοικητής της Καντάμπρια μίλησε για φιάσκο και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ενώ ο διοικητής της γειτονικής Αστούριας δήλωσε «σαστισμένος, θυμωμένος και απογοητευμένος». Ακολούθησαν οι απολύσεις δύο υψηλόβαθμων στελεχών, ενός της Renfe και ενός της εταιρείας υποδομών κρατικών σιδηροδρόμων Adif, που ωστόσο δεν κατάφεραν να αποκλιμακώσουν την ένταση και την οργή στις δύο περιοχές για τον πρόχειρο σχεδιασμό του εκσυγχρονισμού και τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις. Ετσι η Ισπανίδα υφυπουργός Μεταφορών υπέβαλε την παραίτησή της τη Δευτέρα, όπως και ο Ησαΐας Τάμποας, πρόεδρος της Renfe. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός συνασπισμός, του οποίου ηγούνται οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες, ανακοίνωσε πως το τμήμα των δικτύων των δύο περιφερειών που έχουν πληγεί από καθυστερήσεις θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία μέχρις ότου αρχίσουν να λειτουργούν τα καινούργια τρένα στις αρχές του 2026.

«Από τη στιγμή που ενημερώθηκα για το ζήτημα έκανα ό,τι μπορούσα για να εξακριβώσω τι είχε συμβεί και να βρω μια λύση», τόνισε σχετικά η Ισπανίδα υπουργός Μεταφορών, Ρακέλ Σάντσες, μετά τη συνάντησή της με τοπικούς παράγοντες. Τόνισε, επίσης, πως η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για το λάθος στην παραγγελία των συρμών και ανέθεσε σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων να βρει λύση για το πρόβλημα και να επισπεύσει την κατασκευή των τρένων το ταχύτερο δυνατόν. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πάντως δυσκολίες να πείσει την κοινή γνώμη της Ισπανίας ότι το πρόβλημα είχε εντοπιστεί προτού κατασκευαστούν τα τρένα και προπαντός ότι δεν έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των Ισπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT