Χρηματιστήριο: Απορρόφησε και πάλι τις πιέσεις

Χρηματιστήριο: Απορρόφησε και πάλι τις πιέσεις

Ο Γενικός Δείκτης μάζεψε τις απώλειες και έκλεισε με οριακή πτώση 0,13%

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Με ήπιες απώλειες έναντι των ισχυρών ενδοσυνεδριακών πιέσεων, που ξεπέρασαν το 1% στον Γενικό Δείκτη, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάρη στην ενεργοποίηση των αγοραστών στα χαμηλά ημέρας και στο «γύρισμα» αρκετών blue chips, ειδικά των τραπεζών.

Οι άμυνες που δείχνει το Χ.Α. σε όποια διορθωτική κίνηση έχει σημειωθεί και η διάθεση των επενδυτών για στήριξη της αγοράς αντί για φυγή από αυτήν με την κάθε ευκαιρία –όπως γινόταν στο παρελθόν– είναι εντυπωσιακά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν οι ελληνικές μετοχές το τελευταίο διάστημα, παραμένοντας στο ραντάρ των διεθνών χαρτοφυλακίων. Στο επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον θα στραφεί στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης 2022 των ελληνικών εισηγμένων, οι οποίες και θα επιταχυνθούν, με τους αναλυτές να μιλούν για χρονιά-ρεκόρ στα λειτουργικά κέρδη, οδηγώντας και σε ανακατατάξεις πολλών χαρτοφυλακίων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,13% στις 1.121,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 112,09 εκατ. ευρώ. Πτώση μόλις 0,02% (από -1,28% στα χαμηλά ημέρας) κατέγραψε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.734,26 μονάδες, στις 1.644,2 μονάδες με απώλειες 0,68% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 0,9% (από πτώση άνω του 2% ενδοσυνεδριακά) στις 919,53 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, κέρδη άνω του 1% σημείωσαν Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Aegean και Coca-Cola. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Σαράντης (-3,11%), ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισαν οι Quest, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤEΡΝΑ και Βιοχάλκο.

Από το -2% ενδοσυνεδριακά, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,9%, προσφέροντας στήριξη στον Γενικό Δείκτη.

Η παρατεταμένη και εντατική ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, καθώς και οι άμυνες που δείχνει στις πιέσεις, εκπλήσσει και τους πιο αισιόδοξους, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, καθώς από την αρχή του έτους καταγράφει αύξηση πάνω από 20%, ενώ οι τράπεζες υπεραποδίδουν (πάνω από +40%). Με σχετική ευκολία μπορούν να επισημανθούν τα παρακάτω, όπως τονίζει:

Πρώτον, η αυτονόμηση του Χ.Α. από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος και ταυτόχρονα ελκυστικός επενδυτικός και τουριστικός προορισμός, παρά την προοπτική διενέργειας εκλογών εντός του Απριλίου.

Δεύτερον, η εκτίμηση για βελτιωμένες επιδόσεις στα μεγέθη όλων σχεδόν των κλάδων το 2023, όπως συνομολογούν οι αναλυτές και οι φορείς των εταιρειών, που θα συνοδευτούν και από αυξημένες χρηματικές διανομές. Επίσης, η πεποίθηση ότι οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές ανακοινώνοντας αξιολόγηση που θα της προσφέρει επενδυτική βαθμίδα.

Αν και τα παραπάνω δικαιολογούν τη γρήγορη κίνηση πάνω από τις 1.100 μονάδες, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν καθημερινά τα 100 εκατ. ευρώ και τους ενεργούς επενδυτές να έχουν αυξηθεί, ωστόσο σίγουρα το δέλεαρ των ρευστοποιήσεων για την καταγραφή των βραχυχρόνιων κερδών είναι υψηλό, προειδοποιεί ο κ. Τζάνας. Οπως υψηλοί είναι και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο επενδυτικό περιβάλλον και αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε διόρθωση (στις 1.060 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη), χωρίς όμως να αναιρείται το ευοίωνο των μεσοπρόθεσμων προοπτικών της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, όπως προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT