Τουρκία: Στη διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο προσανατολίζεται τώρα ο Ερντογάν

Τουρκία: Στη διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο προσανατολίζεται τώρα ο Ερντογάν

Μέτρα στήριξης στους σεισμοπλήκτους ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αγκυρας, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν προσανατολίζεται σε διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών τον Ιούνιο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αντί του Μαΐου που είχε εξαγγείλει πριν από τον καταστροφικό σεισμό

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Μέτρα στήριξης στους σεισμοπλήκτους ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αγκυρας, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν προσανατολίζεται σε διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών τον Ιούνιο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αντί του Μαΐου που είχε εξαγγείλει πριν από τον καταστροφικό σεισμό. «Είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Ιουνίου», σημείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν και ο εθνικιστής σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θα συναντηθούν για να καταλήξουν σε μια τελική απόφαση. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η ιδέα της αναβολής των εκλογών χάνει έδαφος λόγω της εικόνας που θα δινόταν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει τις εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική απάντηση της αντιπολίτευσης σε μια πρόταση για αναβολή και σε νομικά ζητήματα που σχετίζονται με το Σύνταγμα.

Στα μέτρα στήριξης περιλαμβάνεται η απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις των δέκα περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό, για τουλάχιστον τρεις μήνες. Επίσης χορηγείται βοήθημα ύψους 7 δολ. την ημέρα σε όσους εργάζονταν σε βιομηχανίες που καταστράφηκαν ή οι οποίοι τώρα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο εξαιτίας των καταστροφών.

Μέτρα στήριξης στους σεισμοπλήκτους ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αγκυρας.

Η βοήθεια επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Επιχειρώντας μια δική της αποτίμηση της καταστροφής η JPMorgan εξέφρασε την εκτίμηση πως στο σύνολό τους οι δέκα πληγείσες περιοχές της Τουρκίας αντιπροσωπεύουν πάνω από το 9% του ΑΕΠ της χώρας. Πολύ προτού εκδώσει το εν λόγω προεδρικό διάταγμα, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε στους σεισμοπλήκτους οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 100 δισ. τουρκικών λιρών, ποσό αντίστοιχο των 5,3 δισ. δολ. Η γειτονική χώρα έχει, άλλωστε, ήδη λάβει δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες. Τη Δευτέρα, άλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στη Χατάι, μία από τις επαρχίες που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τους σεισμούς, και υποσχέθηκε πως «θα χτιστούν όλα από την αρχή». Δεσμεύθηκε επίσης πως θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα κιόλας η κατασκευή σχεδόν 200.000 νέων κατοικιών στην περιοχή.

Στη σημερινή συνεδρίασή της, άλλωστε, η Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να επαναφέρει τον γνωστό γύρο μειώσεων των επιτοκίων, που επιλέγει πάντα ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη. Αυτή τη φορά έχουν ενισχυθεί τα κίνητρα της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη μετά τον όλεθρο. Ο αναμενόμενος νέος γύρος μείωσης των επιτοκίων εμπνέει προβληματισμό σε οικονομολόγους και αναλυτές, καθώς στη διάρκεια του περασμένου έτους η Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια συνολικά κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες μολονότι ο πληθωρισμός πλησίαζε το 90% και διάβρωνε συστηματικά το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων. Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει σε αυτή την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική, τη στιγμή που όλες οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό, απότοκο εν μέρει της πανδημίας και εν μέρει της ενεργειακής κρίσης. Εδώ και δύο μήνες τα επιτόκια της τουρκικής λίρας βρίσκονται στο 9%. Σύμφωνα, όμως, με τις εκτιμήσεις της πλειονότητας των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters, αναμένεται να τα μειώσει περαιτέρω κατά μισή εκατοστιαία μονάδα. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στη γειτονική χώρα, τον Ιανουάριο αποκλιμακώθηκε υποχωρώντας στο 57,7%, αφού πρώτα εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών και συγκεκριμένα στο 85,5%. Το κόστος της ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό και των απαιτούμενων υποδομών υπολογίζεται πως θα κυμανθεί κάπου ανάμεσα στα 10 δισ. δολ. και τα 100 δισ. δολ. Στο μεταξύ, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι εργασίες εκσκαφής και απομάκρυνσης των ερειπίων, ταφής των νεκρών και αποτίμησης του ύψους των συνολικών ζημιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT