Χρηματιστήριο: Διόρθωση με «βουτιά» 4% στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Διόρθωση με «βουτιά» 4% στις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,82% και έκλεισε στις 1.101,3 μονάδες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Το Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να αντισταθεί στη διόρθωση αυτή τη φορά, με τους πωλητές να στρέφονται στον τραπεζικό κλάδο και σε επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη στιγμή που το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν αρνητικό εν αναμονή των πρακτικών της Fed.

Το ισχυρό και σχεδόν αδιάκοπο ράλι του Γενικού Δείκτη από τις αρχές τους έτους, το οποίο τον είχε φέρει στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς, ήταν θέμα χρόνου να δώσει αφορμή για κατοχύρωση κερδών σε χαρτοφυλάκια, με το στοίχημα ωστόσο να είναι η επιστροφή αυτών των κεφαλαίων στην αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Αλλωστε, εγχώριοι αναλυτές είχαν επισημάνει πως η αγορά χρειαζόταν μια διόρθωση καθώς το Χ.Α. είχε να δει τόσο μεγάλη και γρήγορη κίνηση από το 2004 και η «εξαέρωση» θα ήταν κάτι απόλυτα υγιές. Πάντως, τεχνικά είναι σημαντικό πως ο Γενικός Δείκτης δεν έχασε τις 1.100 μονάδες, ένα επίπεδο που έχει δημιουργήσει μια «τοπική κορυφή», αν και η πλησιέστερη στήριξη τοποθετείται στις 1.060 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,82% στις 1.101,3 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 115,64 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1.092 και 1.033 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 1.149 και 1.254 μονάδες.

Πληθαίνουν τα «σήματα» των διεθνών αναλυτών για τέλος στο ράλι των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,03% στις 2.678,8 μονάδες, ενώ στις 1.618,02 μονάδες με απώλειες 1,59% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, μόνο οι Coca-Cola (+0,84%), Quest (+0,58%) και Autohellas (+0,34%) αποτέλεσαν εξαίρεση στη γενικότερη πτώση. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Motor Oil στο -3,45%, ενώ με πτώση άνω του 2% έκλεισαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Titan και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 4,19% στις 881,01 μονάδες, με τη Eurobank να παρουσιάζει απώλειες 4,74%, την Alpha Bank 4,37%, την Πειραιώς 4,09% και την Εθνική Τράπεζα 3,33%.

«Να θυμίσουμε ότι το 2014 ο Γενικός είχε καταγράψει 1.379 μονάδες, ενώ σήμερα σε ένα πολύ καλύτερο οικονομικό περιβάλλον και με αξιόπλοες τράπεζες βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα και μάλιστα ύστερα από τέτοιο ράλι», όπως τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Πληθαίνουν ωστόσο τα «σήματα» των διεθνών αναλυτών για τέλος στο ράλι των ευρωπαϊκών αγορών, κάτι που θα επηρεάσει το Χ.Α., έστω και αν το τελευταίο διάστημα είχε δείξει αρκετές διαθέσεις αυτονόμησης. Η Bank of America έχει προειδοποιήσει πως πλέον τα περισσότερα από τα καλά νέα έχουν ήδη αποτιμηθεί στις τιμές των μετοχών και απομένουν λιγότερα περιθώρια για άνοδο, προβλέποντας πτώση κατά 20% για τον Stoxx 600 έως τρίτο τρίμηνο. Από την πλευρά της, η JP Morgan επισήμανε πως τα υψηλά των αγορών για φέτος θα σημειωθούν εντός του α΄ τριμήνου, συστήνοντας στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που έχουν καταγράψει στις μετοχές από τις αρχές του έτους για να μειώσουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT