Η μείωση εισφορών ευνοεί την ανάπτυξη επαγγελματικών ταμείων

Η μείωση εισφορών ευνοεί την ανάπτυξη επαγγελματικών ταμείων

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των ΤΕΑ υπερδιπλασιάστηκε, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Εξαιρετικά ευνοϊκή για τη στήριξη της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, σε μήνυμα που απηύθυνε κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, προαναγγέλλοντας παράλληλα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στόχος του υπουργείου είναι το ασφαλιστικό να γίνει εργαλείο ευημερίας και ανάπτυξης, μέσα από την ενίσχυση της εθνικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), η ανάπτυξη των οποίων τα τελευταία χρόνια υπήρξε εντυπωσιακή. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των ΤΕΑ υπερδιπλασιάστηκε, όπως και ο αριθμός των μελών τους», τόνισε. Αυτό έγινε, σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, διότι:

– Υπήρξε σημαντική μείωση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που συνετέλεσε στην αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

– Η μείωση εισφορών οδηγεί σε σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, ένα διαχρονικό δομικό εμπόδιο για την ανάπτυξη του 2ου πυλώνα.

– Εν μέσω δύσκολης συγκυρίας επετεύχθη ο στόχος για περισσότερες δουλειές με καλύτερους μισθούς. Ετσι, ο αναπτυξιακός άνεμος αισιοδοξίας διατρέχει το σύνολο της οικονομίας.

Βέβαια, σύμφωνα με τον υφυπουργό, παρά την άνοδο, είμαστε ακόμα στην αρχή, με αποτέλεσμα η επαγγελματική ασφάλιση να παρουσιάζει τεράστια υστέρηση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με στόχο την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό, σχεδιάζει νομοθετικές παρεμβάσεις για το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων.

Μάλιστα, ο κ. Τσακλόγλου, αφού παραδέχθηκε ότι οι παρεμβάσεις καθυστέρησαν –κάτι που επισημάνθηκε σχεδόν απ’ όλους τους συμμετέχοντες του συνεδρίου–, περιέγραψε το πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης ΤΕΑ, την εισαγωγή πρότυπου κανονισμού και τη διευκόλυνση ίδρυσης πολυεργοδοτικών ταμείων.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, αυτές οι παρεμβάσεις θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και θα προαγάγουν την ενημέρωση των ασφαλισμένων, θα ενισχύσουν τη φορητότητα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και θα δίνουν τη δυνατότητα στα ΤΕΑ να παρέχουν επιλογές επενδυτικού προφίλ αλλά και προϊόντα κύκλου ζωής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT