Επιβράδυνση ανάπτυξης στο 1,3% φέτος «βλέπει» η Scope Rating

Επιβράδυνση ανάπτυξης στο 1,3% φέτος «βλέπει» η Scope Rating

Οι θετικές προοπτικές που δίνει ο οίκος για την Ελλάδα βασίζονται και στην πτωτική τροχιά του ελληνικού χρέους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα επισημαίνει η Scope Rating, ο πρώτος οίκος ο οποίος αναβάθμισε την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι μακριά από το ορόσημο αυτό και ο οποίος, ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνεται στους τέσσερις οίκους που «ακούει» η ΕΚΤ.

Η Scope, η οποία θα δημοσιεύσει την επόμενη αξιολόγησή της για την Ελλάδα στις 3 Μαρτίου, επισημαίνει πως αν και η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, κάποιες οικονομικές προκλήσεις παραμένουν. Ειδικότερα, οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι: η μέτρια μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη του 1%, η υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανεργία στο 11,6%, η περιορισμένη διαφοροποίηση της οικονομίας, η ανελαστικότητα της αγοράς εργασίας, ο ευάλωτος εξωτερικός τομέας και τα ακόμα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπλέον, οι εκλογές αυξάνουν και την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς η όποια μετεκλογική στροφή στην οικονομική πολιτική θα μπορούσε να αυξήσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, όπως αναφέρει.

Ο οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,3% φέτος, από 4,9% το 2022, προτού ενισχυθεί στο 2% το 2024, ενώ το 2025-2027 θα κινηθεί με ρυθμούς του 1,4%. Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από το 9,3% του 2022, στο 3,9% φέτος και στο 2,8% το 2024.

Η Scope αναμένει πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ από το 2024-2027, ελαφρώς μικρότερα από τον στόχο της κυβέρνησης για 2%. «Η διατήρηση συνετών πρωτογενών πλεονασμάτων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας και μετά τις εκλογές του 2023 είναι κρίσιμη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», όπως τονίζει.

Ισχυρό «μαξιλάρι» για την αξιολόγηση της Ελλάδας αποτελεί κατά τη Scope η σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής υποστήριξης προς τη χώρα από το ξέσπασμα της κρίσης της COVID-19 και θα λειτουργήσει θετικά για τη «βαθμολογία» της εάν διατηρηθεί και μετά τις εκλογές.

Οι θετικές προοπτικές που δίνει ο οίκος για την Ελλάδα βασίζονται και στην πτωτική τροχιά του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο δείκτης χρέους θα υποχωρήσει στο 164,5% φέτος από 171% το 2022 και στο 150,5% έως το 2027.

Πάντως, όπως τονίζει, αν και ο υψηλός πληθωρισμός συμβάλλει στη μείωση των δεικτών χρέους, ωστόσο μπορεί επίσης να αποδειχθεί πρωταρχικό εμπόδιο στην πορεία της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα, εάν τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν και πάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT