Μεικτή εικόνα στις αγορές λόγω πληθωρισμού

Μεικτή εικόνα στις αγορές λόγω πληθωρισμού

Δεύτερος συνεχόμενος μήνας με κέρδη για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Mεικτή ήταν η χθεσινή εικόνα των αγορών, ειδικά υπό την επιρροή των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό σε Γαλλία και Ισπανία, που καταδεικνύουν ότι είναι περισσότερο προσκολλημένος σε υψηλά επίπεδα από όσο φαινόταν αρχικά. Ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε χθες έναν δεύτερο μήνα στη σειρά με κέρδη, χάρη στη στήριξη που του παρείχαν οι μετοχές των τραπεζικών ομίλων, οι οποίες είναι ευάλωτες στις κινήσεις των επιτοκίων. Χθες ο STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,3%, με -0,74% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με -0,11% στη Φρανκφούρτη ο DAX και με -0,38% ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ με κέρδη 0,12% έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,86% ο IBEX στη Μαδρίτη. «Είτε είναι η Ισπανία είτε η Γαλλία είτε η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει κυρίως να συνεκτιμήσει το γεγονός πως ο επιμένων πληθωρισμός είναι εδώ, διότι μιλάμε για τις τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Μάικλ Χιούζον, προϊστάμενος αναλυτής αγορών της CMC Markets Βρετανίας. Οι υψηλότερες τιμές τροφίμων ώθησαν ανοδικά τον ετήσιο δείκτη στη Γαλλία στο 7,2% τον Φεβρουάριο από το 7% του Ιανουαρίου. Στην Ισπανία αντιστοίχως ο δείκτης ενισχύθηκε 6,1% από το 5,9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

Οι επενδυτές αναμένουν η ΕΚΤ να προβεί σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κατά την προσεχή της συνεδρίαση, οπότε, εάν συμβεί αυτό, το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 3%. Εν τω μεταξύ αναλυτές και παράγοντες των αγορών βλέπουν το επιτόκιο να εκτινάσσεται στο 4% τον Ιούλιο, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του ευρώ. Ολα τα μάτια είναι στραμμένα πλέον στα προκαταρκτικά στοιχεία των τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης, που αναμένονται αύριο Πέμπτη και θα αφορούν τον Φεβρουάριο. Χθες στην αγορά ομολόγων, επίσης, παρατηρήθηκε άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών της Ευρωζώνης και εκείνες των 10ετών γερμανικών έφθασαν στο 2,65%, ήτοι στα ανώτατα επίπεδα από το 2011.

Οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ομίλων, που τείνουν να ευνοούνται από τη συνθήκη των πιο υψηλών επιτοκίων, είχαν χθες κέρδη 1,4% και για μικρό διάστημα αναρριχήθηκαν στα υψηλότερά τους από το 2018 – κι αυτό συνέδραμε τον δείκτη ΙΒΕΧ. Τέλος, το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε 0,2% στα 1,0591 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT