Χρηματιστήριο: Πέμπτος συνεχόμενος μήνας ανόδου

Χρηματιστήριο: Πέμπτος συνεχόμενος μήνας ανόδου

Κέρδη 43% από τον Οκτώβριο για τον Γενικό Δείκτη, στο +82% οι τράπεζες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

To Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε τον πέμπτο μήνα συνεχούς ανόδου, και μάλιστα με φόρα, με τον Γενικό Δείκτη να έχει σημειώσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 43,2% το συγκεκριμένο διάστημα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με «ράλι» 82% από τον Οκτώβριο.

Η τελευταία συνεδρίαση του μήνα απέδειξε πως η εδραίωση του Χ.Α. πάνω από το επίπεδο των 1.000 μονάδων θεωρείται πλέον «δεδομένη», με τις 1.100 μονάδες να τείνουν να αποτελέσουν τo νέo κεκτημένo. Αν και η μεταβλητότητα και οι ενδοσυνεδριακές πιέσεις έδωσαν και πάλι το «παρών», ο Γενικός Δείκτης, με στήριξη από τις τράπεζες και επιλεγμένα blue chips, κατάφερε για ακόμη μία φορά όχι μόνο να απορροφήσει τις απώλειες, αλλά να κλείσει και με σημαντικά κέρδη. Σε αυτό φυσικά έπαιξε ρόλο και η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του MSCI, η οποία και εκτόξευσε το ενδιαφέρον αλλά και τον τζίρο, ο οποίος διαμορφώθηκε πάνω από τα 370 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως στον δείκτη MSCI Standard Greece από σήμερα ανήκει και επίσημα η μετοχή της Motor Oil, μαζί με τις ΟΤΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Εθνική, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,43% στις 1.129,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 377,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,61% στις 2.750,76 μονάδες, στο +0,52% και στις 1.623,15 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,13% στις 929,94 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,43%, στις 1.129,25 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips ξεχώρισε το «ράλι» της Ελλάκτωρ (+5,66%) και της Motor Oil (+5,2%), ακολούθησε με κέρδη 4,13% η Σαράντης, ενώ στο +3,71% και το +3,5% έκλεισαν οι Eurobank και Alpha Bank αντίστοιχα. Κέρδη άνω του 2% σημείωσαν Εθνική Τράπεζα, Titan, Quest και Mytilineos. Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 10,4% τον Φεβρουάριο και ο τραπεζικός κατά 20,25%.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του (10 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες) υπεραποδίδοντας σε σχέση με τους δείκτες τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των λοιπών αγορών, αποτελώντας τον παγκόσμιο πρωταθλητή των αποδόσεων, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Η άνοδος του Γενικού Δείκτη το πρώτο δίμηνο του έτους ξεπερνάει το 20%, ενώ υπερδιπλάσια είναι η επίδοση του τραπεζικού κλάδου που, από κοινού με πολλούς δεικτοβαρείς τίτλους, οδηγεί την άνοδο.

Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει, η πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων χρήσης 2022 των εισηγμένων είναι πολύ θετική, ενώ λίγο πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της παρούσας Βουλής αναμένεται να ψηφιστεί φορολογικό νομοσχέδιο με ευεργετικές διατάξεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα αφορούν και την έκπτωση της δαπάνης για την προετοιμασία της εισαγωγής στο Χ.Α. ενδιαφερόμενων εταιρειών από τα προς φορολογία κέρδη τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT