Τα ακριβά τρόφιμα φέρνουν νέες αυξήσεις επιτοκίων

Τα ακριβά τρόφιμα φέρνουν νέες αυξήσεις επιτοκίων

Οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε βασικά είδη είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιπλέον αυξήσεις στο κόστος δανεισμού το δεύτερο τρίμηνο του 2023

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός φαίνεται να μειώνεται, βοηθούμενος από τις τιμές της ενέργειας (εμφανώς τον Μάρτιο) και των τροφίμων (πιο ομοιόμορφα κατανεμημένες κατά τη διάρκεια του έτους). Μέχρι στιγμής ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των υπηρεσιών και των τροφίμων, όμως, αντισταθμίζει την όποια ανακούφιση από το στοιχείο της ενέργειας. Εάν τα δεδομένα για την Ευρωζώνη επιβεβαιώσουν σήμερα αυτό το μοτίβο, τότε είναι πολύ πιθανόν η ΕΚΤ να διατηρήσει την κατευθυντήρια γραμμή της για επιπλέον αυξήσεις στο κόστος δανεισμού κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, εκτός από την υλοποίηση της προανακοινωθείσας κίνησης κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου. Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία προσαρμοσμένος στα δεδομένα της Ε.Ε. ενισχύθηκε έως και 9,3% σε ετήσια βάση εν συγκρίσει με το 9,2% τον Ιανουάριο, ενώ ο πληθωρισμός, σύμφωνα με το εθνικό κριτήριο, παρέμεινε σταθερός στο 8,7% σε ετήσια βάση, όπως τον Ιανουάριο. Κατά την εκτίμηση των οικονομολόγων του Reuters, ο πληθωρισμός θα μειωνόταν σε 9% και 8,5% αντίστοιχα. Οι δε τιμές ενέργειας επιβραδύνθηκαν σε 19,1% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο από 23,1% τον Ιανουάριο βάσει του εθνικού κριτηρίου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Λόγω ορισμένων διαφορετικών κρατικών παρεμβάσεων, που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας, καθώς και τις στατιστικές δυσκολίες στη μέτρηση των αποτελεσμάτων τους, οι μεταβολές από μήνα σε μήνα στο στοιχείο των τιμών της ενέργειας είναι επί του παρόντος δύσκολο να ερμηνευθούν.

Εντούτοις, πέραν της μηνιαίας μεταβλητότητας, οι τιμές της ενέργειας είναι πλέον ο κύριος παράγοντας που οδηγεί καθοδικά την πορεία του πληθωρισμού. Οι τιμές των τροφίμων, αντίθετα, κινήθηκαν πιο δυναμικά, καθώς ανήλθαν 21,8% τον Φεβρουάριο έπειτα από το 20,2% τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία του δομικού πληθωρισμού, επιπλέον, ενισχύθηκαν περαιτέρω. Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να μετακυλίουν τις αυξήσεις του προηγηθέντος κόστους ειδών και υπηρεσιών στους πελάτες. Ως αποτέλεσμα, ο δομικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πεισματικά υψηλός για λίγο περισσότερο από όσο ο βασικός δείκτης. Οι αυξήσεις των τιμών στο παραδοσιακά πολύ σταθερό στοιχείο των ενοικίων παρέμειναν στο 2% σε ετήσια βάση, όπως και τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο υποδείκτης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 συνεχώς κινείτο ανοδικά (το ετήσιο ποσοστό αύξησης ήταν πιο κοντά στο 1,5% πριν από τη χρονιά αυτή). Για την Ευρωζώνη ελλοχεύει ο κίνδυνος δυσάρεστης έκπληξης. Αναλυτές του Reuters προβλέπουν επιβράδυνση του πληθωρισμού σε 8,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο από 8,6% τον Ιανουάριο.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT