Αυξήθηκε κατά 12% η αξία των 26 ακινήτων της BriQ Properties

Αυξήθηκε κατά 12% η αξία των 26 ακινήτων της BriQ Properties

Η επικείμενη εξαγορά της Intercontinental International θα ανεβάσει το χαρτοφυλάκιό της στα 250 εκατ. ευρώ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική αύξηση κατά 12%, σε 136 εκατ. ευρώ, από 122 εκατ. ευρώ, κατέγραψε η αξία του χαρτοφυλακίου των 26 ακινήτων της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ κατά τη διάρκεια του 2022. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση της αξίας των ακινήτων logistics και ξενοδοχείων στα οποία επενδύει η εισηγμένη τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017, όταν η εταιρεία εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο, η αξία των ακινήτων της δεν ξεπερνούσε τα 26 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η επικείμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της έτερης ΑΕΕΑΠ, Intercontinental International (ICI) της οικογένειας Χαλικιά, αναμένεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην BriQ.

Συγκεκριμένα, μόλις ολοκληρωθεί, η αξία του χαρτοφυλακίου της νέας, μεγαλύτερης εταιρείας θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση, η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει την απόκτηση από την BriQ 17 ακινήτων της ICI, αξίας 60,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το 53,4% της αξίας του χαρτοφυλακίου της ICI, ύψους της τάξεως των 114 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή το χαρτοφυλάκιο της BriQ θα αυξηθεί σε 200 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια η ICI θα προχωρήσει σε μείωση κεφαλαίου και διανομή των καθαρών κερδών από την πώληση στους μετόχους της. Ακολούθως η BriQ θα αποκτήσει το 26% της ICI, που αντιστοιχεί σε μετοχές αξίας 10,2 εκατ. ευρώ, που σήμερα ελέγχονται από την Ajolico, τον κύριο μέτοχο της εισηγμένης. Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η κίνηση, η BriQ θα προχωρήσει σε συγχώνευση με απορρόφηση της ICI, σε αναλογία 1,4178 νέων μετοχών της BriQ για κάθε υφιστάμενη μετοχή της ICI. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, οι μέτοχοι της BriQ θα ελέγχουν το 76,5% της νέας εταιρείας και εκείνοι της ICI το υπόλοιπο 23,5%. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της νέας εταιρείας θα αυξηθεί σε 250 εκατ. ευρώ, καθώς θα ενσωματωθούν και τα υπόλοιπα ακίνητα της ICI.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της BriQ, από το 2017 μέχρι και τη χρήση 2021 η εισηγμένη, στην οποία, μεταξύ άλλων, έχουν επενδύσει ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, έχει διανείμει μερίσματα ύψους 7,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι υπεραξίες του χαρτοφυλακίου ακινήτων της αγγίζουν τα 18 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT