Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Με απώλειες κινήθηκαν χθες οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης πλην του Λονδίνου, διότι το κλίμα ανάμεσα στους επενδυτές επηρέασε η δραστική υποχώρηση της τιμής της μετοχής της BNP Paribas, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρωζώνης. Ωστόσο, στον κλάδο των ομίλων εξόρυξης και ειδών πολυτελείας οι ζημίες ελαττώθηκαν, διότι τα τελευταία στοιχεία μεταποίησης από την Κίνα, στην οποία έχουν μεγάλη έκθεση αμφότεροι, κατεύνασαν τις ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξής της. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με -0,74%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,49% και ήταν ο μόνος, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με -0,39%, με -0,46% ο CAC 40, με -0,59% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,76% στη Μαδρίτη ο IBEX. Ο STOXX 600, αν και έκλεισε χθες με κάμψη, είχε ενισχυθεί ενδοσυνεδριακά έως και κατά 0,4%. Η τιμή της μετοχής της γαλλικής τράπεζας ΒΝΡ Paribas εμφάνισε απώλειες της τάξεως του 4,2%, διότι ο αρμόδιος φορέας του βελγικού δημοσίου δήλωσε πως η χώρα ετοιμάζεται να πωλήσει το ένα τρίτο του μεριδίου της στην πρώτη, το οποίο μερίδιο διαμορφώνεται στο 7,8%. Αξίζει να αναφερθεί πως ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών είχε χθες πτώση 1,6%, υποχωρώντας από τα επίπεδα-ρεκόρ πολλών ετών κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης. Χθες το γενικότερο κλίμα στον STOXX 600 επηρέασε και ο κλάδος των ομίλων κοινής ωφελείας, όπου η Iberdrola υποχώρησε 2,3% και η βρετανική National Grid κατά 3%, ενώ ο κλαδικός δείκτης είχε 2,6% απώλειες.

Μόνο στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,49%.

Υπενθυμίζεται πως οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων ξεκίνησαν δυναμικά τη χρονιά χάρις στην ανακούφιση που προσέφερε η απόφαση της Κίνας να άρει τους σκληρότατους περιορισμούς της πανδημίας. Κι αυτό ερμηνεύθηκε ως μία νέα ελπίδα για ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης. Τον Φεβρουάριο ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 είχε συμπληρώσει τον τέταρτο μήνα στη σειρά σε διάστημα πενταμήνου με θετικό πρόσημο με την αρωγή των τραπεζικών μετοχών. Παρά ταύτα οι επενδυτές δεν επιλέγουν υπό τις συνθήκες αυτές τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, διότι φοβούνται ότι θα συνεχιστούν οι κινήσεις νομισματικής σύσφιξης από τη διοίκηση της ΕΚΤ, η οποία επιδιώκει τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού. Tέλος, το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,8% στο 1,0659 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT