Χρηματιστήριο: Περιορισμένη άνοδος με υψηλή αξία συναλλαγών

Χρηματιστήριο: Περιορισμένη άνοδος με υψηλή αξία συναλλαγών

Στις 1.133,11 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης, με κέρδη 0,34%

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Με ήπια κέρδη, παρά τη νευρικότητα που κυριάρχησε από το άνοιγμα, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, νικώντας για μια ακόμη φορά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, αρνούμενο τη διόρθωση παρά το ράλι, το οποίο έχει κάνει την ελληνική αγορά να ξεχωρίσει σε διεθνές επίπεδο. Αν και οι ρευστοποιήσεις δεν έλειψαν, ωστόσο επιλεγμένοι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατάφεραν να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη, ενώ ο τζίρος διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Οπως παρατήρησε και η Deutsche Bank, ανάμεσα σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία διεθνώς –χρηματιστηριακοί δείκτες μετοχών, ομόλογα, νομίσματα, εμπορεύματα– το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη τον Φεβρουάριο (+10,4%), ενώ αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή σε αποδόσεις διεθνώς και από τις αρχές του 2023 (+21,5%). Το Χ.Α. μαζί με τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ιταλίας (+16,4%) και της Ισπανίας (+14,7%), αποτελούν τις τρεις αγορές που καταγράφουν διψήφια ποσοστά ανόδου το πρώτο δίμηνο του έτους, όπως τόνισε.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, πάντως, μια πρώτη διόρθωση μέχρι τις 1.100 μονάδες θεωρείται φυσιολογική, με βάση και τα ισχυρά κέρδη που έχουν σημειωθεί σε ένα αρκετά μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να αλλάζει το θετικό μομέντουμ της αγοράς. Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,34% στις 1.133,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 2.769,38 μονάδες, στο -0,09% και στις 1.621,65 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε κέρδη 0,34% στις 933,07 μονάδες.

Το πρώτο δίμηνο του έτους η Αθήνα καταγράφει την υψηλότερη απόδοση (21,5%) μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά έκλεισαν 12 τίτλοι, με τον ΟΠΑΠ να ξεχωρίζει στο +3,41% και να ακολουθούν στο +2,47% η Motor Oil, στο +2,41% ο ΟΤΕ και στο +2,19% η Εθνική Τράπεζα. Στον αντίποδα, πτώση 3,57% σημείωσε η Ελλάκτωρ, ενώ με απώλειες άνω του 1% ακολούθησαν οι ΤΙΤΑΝ, Mytilineos και Τράπεζα Πειραιώς.

Το Χρηματιστήριο προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων χρόνων σε σχέση με την οικονομία και παράλληλα προεξοφλεί ένα καλύτερο 2023, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, Ηλίας Ζαχαράκης.

Οπως προσθέτει, η Ελλάδα με καθαρό πλέον τον τραπεζικό κλάδο δείχνει ότι έχει ξεκινήσει έναν νέο ανοδικό κύκλο που έχει μπροστά του δρόμο. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ξεκίνημα και όπως όλα δείχνουν μοιάζει περισσότερο με το 1998 χρηματιστηριακά – τότε είχε καταγραφεί μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων λόγω της υποτίμησης της δραχμής, που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την ένταξη στην Ευρωζώνη.

Η προσδοκία για την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα προεκλογικά δείχνει πως η αγορά αποτιμά μια σταθερή κυβέρνηση που θα ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές μετά τις κάλπες. Αλλωστε το 2023 όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Κατά τον αναλυτή, είναι δεδομένο ότι ευκαιρίες και διορθώσεις θα υπάρξουν ή και υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT