Μεγαλώνει το χαρτοφυλάκιο της Noval

Στα τέλη του έτους η αξία των ακινήτων που διαθέτει εκτιμάται ότι θα έχει ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Χαρτοφυλάκιο που αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα έχει στην κατοχή της η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο έως το τέλος του έτους, εδραιώνοντας τη θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, μετά την Prodea Investments (2,5 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία, στο τέλος του 2022 η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των 62 ακινήτων της διαμορφώθηκε σε 486,4 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 73,1 εκατ. ευρώ ή 17,7% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι η Noval αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, έχοντας εξασφαλίσει παράταση έως τις 15 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια του 2022 η εταιρεία προχώρησε στην προσθήκη συνολικά 21 νέων ακινήτων. Εξ αυτών, τρία αποκτήθηκαν μέσω αγοράς, όπως για παράδειγμα κτίριο γραφείων της HELLENiQ Energy Holdings στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, ενώ τα υπόλοιπα 18 προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της Noval μέσω αύξησης κεφαλαίου με εισφορά σε είδος. Πρόκειται κυρίως για εκτάσεις και ακίνητα που προήλθαν από φορείς και εταιρείες που συνδέονται με τη μητρική Βιοχάλκο. Μέρος των ακινήτων αυτών πρόκειται να αξιοποιηθεί για την επέκταση της εταιρείας στον τομέα των logistics, καθώς μεταξύ άλλων στα ακίνητα που εισφέρθηκαν στο ενεργητικό της εταιρείας περιλαμβάνεται έκταση 25 στρεμμάτων στη Μάνδρα, στην οποία βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανοστάσιο, όπως επίσης και μια εκτός σχεδίου έκταση στη Μαγούλα, επιφανείας 28 στρεμμάτων. Ειδικά στην περιοχή της Μάνδρας σχεδιάζεται η ανάπτυξη κέντρου logistics 20.000 τ.μ. Παράλληλα, η Noval σχεδιάζει την ενεργότερη είσοδό της στον τομέα των πολυτελών διαμερισμάτων και κατοικιών, κυρίως με έμφαση στην τουριστική χρήση και αξιοποίηση.

Αυτή την περίοδο η διοίκηση της Noval έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης μια σειρά από έργα ανακατασκευής υφιστάμενων κτιρίων και ανάπτυξης νέων. Για παράδειγμα, στο Μετς, στην οδό Αρδηττού, ανακατασκευάζει κτίριο επιφανείας 4.285 τ.μ., το οποίο πρόκειται να μετατρέψει σε ακίνητο μεικτής χρήσης γραφείων και κατοικιών, που θα εκμισθωθούν μέσω μακροχρόνιων συμφωνιών. Επίσης, ανακατασκευάζεται και το κτίριο γραφείων που αποκτήθηκε στο Μαρούσι, επί της Λ. Κηφισίας 199. Το ακίνητο των 6.636 τ.μ. αποκτήθηκε αντί 11 εκατ. ευρώ και πρόκειται να αναβαθμιστεί ενεργειακά και να ανακαινιστεί. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024.

Παράλληλα, η Noval έχει σε εξέλιξη τρία ακόμη σημαντικά έργα στην αγορά γραφείων. Tο μεγαλύτερο εξ αυτών βρίσκεται στην οδό Χειμάρρας, στο ακίνητο της πρώην Kodak. Η εταιρεία, από κοινού με την Brook Lane Capital ξεκινάει την κατασκευή ενός συγκροτήματος από δύο ανεξάρτητα κτίρια γραφείων έξι ορόφων ανωδομής, συνολικής επιφανείας 61.000 τ.μ. (μαζί με τα υπόγεια). Το συνολικό ύψος της επένδυσης, μαζί με την απόκτηση του ακινήτου στις αρχές του 2021, θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει ξεκινήσει και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT