Κατανάλωση ενέργειας: Νέα εμπόδια για τους έξυπνους μετρητές

Κατανάλωση ενέργειας: Νέα εμπόδια για τους έξυπνους μετρητές

Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται ο διαγωνισμός ύψους 1 δισ. ευρώ για την προμήθεια έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η ελβετική πολυεθνική Landis+Gyr σχεδιάζει να προσφύγει στο ΣτΕ μετά τον αποκλεισμό της

2' 53" χρόνος ανάγνωσης

Πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από τον διαγωνισμό του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για το πρότζεκτ των έξυπνων μετρητών, προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ. Η ελβετική πολυεθνική Landis+Gyr κοινοποίησε την Πέμπτη την απόφασή της να «ασκήσει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα για να ανατρέψει την απόφαση αποκλεισμού της από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού», προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς προσφυγή στο ΣτΕ.

Η αναμενόμενη για την αγορά εξέλιξη βάζει τον διαγωνισμό σε περιπέτειες αντίστοιχες με αυτές που συνόδεψαν για πάνω από μία επταετία τον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό για την εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών» που ξεκίνησε το 2014 και ναυάγησε οριστικά τον Μάιο του 2021. Η ελβετική εταιρεία χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό «αβάσιμο» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής προγραμματισμένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Η ελβετική εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής επενδύσεων στη χώρα μας.

«Ως ο μόνος προμηθευτής με ελληνική μονάδα παραγωγής, είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την είδηση της απόρριψης της προσφυγής μας», δήλωσε ο Werner Lieberherr, διευθύνων σύμβουλος της Landis+Gyr Group AG. «Στην αίτηση που καταθέσαμε για τον διαγωνισμό, δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι θα παράγουμε τους έξυπνους μετρητές στην Κόρινθο, στην Ελλάδα, και, συνεπώς, πρόσφατοι ισχυρισμοί και σχόλια σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης είναι παραπλανητικά και ανακριβή. Ως εκ τούτου, θα ακολουθήσουμε όλες τις νόμιμες επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας». Η ελβετική εταιρεία είχε προσφύγει στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων κατά της απόφασης αποκλεισμού της. Η προσφυγή εκδικάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου και απορρίφθηκε καθώς η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), σύμφωνα με πληροφορίες, υιοθέτησε το κριτήριο του αποκλεισμού, ότι δηλαδή η Landis+Gyr δεν είχε περιλάβει δέσμευση στο ενιαίο Ευρωπαϊκό Εγγραφο Σύμβασης για το εργοστάσιο που θα παράγει τους έξυπνους μετρητές, παρότι η εταιρεία ανέφερε στον φάκελό της ότι θα αξιοποιήσει το εργοστάσιο της Κορίνθου, το οποίο παράγει περισσότερους από δέκα εκατομμύρια μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων το 75% εξάγεται στην Ευρώπη και το 25% στις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας.

«Ο αποκλεισμός μας από τον διαγωνισμό της χώρας μας στη φάση της προεπιλογής, μας δημιουργεί μεγάλη απογοήτευση και είναι, κατά την άποψή μας, αβάσιμος. Ως αποτέλεσμα, έχει προκαλέσει μια σειρά εσωτερικών συζητήσεων, θέτοντας τις δραστηριότητές μας στην Κόρινθο σε κίνδυνο και αναστέλλοντας περαιτέρω επενδύσεις στο πλαίσιο ήδη προγραμματισμένων σχεδίων επέκτασης της παραγωγής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλλά και την προσθήκη μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, έναν επιχειρηματικό τομέα με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε ο Αριστείδης Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Landis+Gyr στην Ελλάδα.

Η πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την τροπή που παίρνει ο διαγωνισμός, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη λίστα των εταιρειών που περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Από το σύνολο των 7 εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν προκριθεί τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Πρόκειται για την ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών, Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL, τη ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh, τη σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., από κοινού με τη γαλλική Oracle France SAS και την ελληνική Protasis A.E., κοινοπραξία από κοινού με τη γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT