400,7 εκατ. στο Δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος

400,7 εκατ. στο Δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος

Αποτελεί το μέρισμα επί κερδών 456,8 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το 2022 – Στα 938,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα συνολικά έσοδα

3' 48" χρόνος ανάγνωσης

Μέρισμα ύψους 400,7 εκατ. ευρώ θα μεταφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στο ελληνικό Δημόσιο από τα κέρδη που κατέγραψε το 2022. Η ΤτΕ αποτελεί την εξαίρεση στον γενικότερο κανόνα των ζημιών που καταγράφουν οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς στη χρήση 2022, λόγω των επιπτώσεων του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς σημείωσε κέρδη 456,8 εκατ. ευρώ, κάτι που της επιτρέπει να διανείμει για μία ακόμη φορά μέρισμα και στους μετόχους, ύψους 0,6720 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη χρήσεως, κατόπιν της ενίσχυσης των προβλέψεων κατά 132,6 εκατ. ευρώ, ανήλθαν σε 456,8 εκατ. ευρώ έναντι 3,27 δισ. ευρώ το 2021, τα οποία ωστόσο οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση των προβλέψεων ύψους 2,62 δισ. ευρώ που είχε απελευθερώσει πέρυσι η ΤτΕ.

Τα συνολικά καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 938,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1,011 δισ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 7,2% και τα συνολικά έξοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 349,3 εκατ. ευρώ, έναντι 361,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 3,3%. Η άνοδος των επιτοκίων οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην εκτόξευση των εξόδων από τόκους, στο 1,104 δισ. ευρώ από 448 εκατ. ευρώ το 2022. Τα έξοδα έχουν εκτιναχθεί για όλες τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς οι τόκοι που καταβάλλουν στις εμπορικές τράπεζες για τις καταθέσεις τους έχουν σκαρφαλώσει στο 2,5% από -0,5% που ήταν πριν από μερικούς μήνες, ενώ και οι τόκοι που καταβάλλουν για τις καταθέσεις του Δημοσίου έχουν αυξηθεί στο 2,5% από -0,5%-0%.

Τα κέρδη της ΤτΕ στηρίχθηκαν και από τα κέρδη ύψους 76,4 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από χρηματοοικονομικές πράξεις, παρά τις ζημίες ύψους 54 εκατ. ευρώ που προκλήθηκαν από τη μείωση των αποτιμήσεων των χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού και θέσεων λόγω και της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων που προκάλεσε η σύσφιγξη της ΕΚΤ. Οπως έχει αναφέρει η «Κ», η ΤτΕ διαθέτει ένα μεγάλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο το οποίο περιέχει διαφοροποιημένες επενδυτικές επιλογές, που αποφέρουν συστηματικά σημαντικά κέρδη, χάρη στην πολύ προσεκτική διαχείριση των υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνου και διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας.

Το μέρισμα που θα λάβουν οι μέτοχοι της ΤτΕ διαμορφώνεται σε 0,6720 ευρώ ανά μετοχή.

Στήριξη στα κέρδη της ΤτΕ προσέφερε και η «αναδιανομή του νομισματικού εισοδήματος», η οποία διαμορφώθηκε στα 706 εκατ. ευρώ. Προγράμματα όπως το APP (το «κλασικό» QE) αποτελούν μέρος του νομισματικού εισοδήματος στην ΕΚΤ, το οποίο και αναδιανέμεται σε όλες τις χώρες ανάλογα με την κλείδα κεφαλαίου που έχει κάθε μία. Η κλείδα της Ελλάδας είναι στο 2,0117%, οπότε η κερδοφορία της ΤτΕ επωφελήθηκε, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν συμμετείχε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω έλλειψης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ετσι, η ΤτΕ θα διανείμει μέρισμα προς τους μετόχους 0,6720 ευρώ ανά μετοχή (αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση) και συνολικού ύψους 13,3 εκατ. ευρώ, ενώ θα προχωρήσει στην προσαύξηση του έκτακτου αποθεματικού κατά 42,7 εκατ. ευρώ και στη μεταφορά 400,7 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο (έναντι μεταφοράς 499 εκατ. ευρώ το 2021).

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την εβδομάδα η Bundesbank ανακοίνωσε ζημίες το 2022 για πρώτη φορά από το 1979, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ μείωσαν την αξία των ομολόγων που κατέχει, ενώ απώλειες προκλήθηκαν επίσης από εξαιρετικά φθηνά δάνεια προς τις εμπορικές τράπεζες. Οι ζημίες ύψους 172 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από τις προβλέψεις που έχει συσσωρεύσει η γερμανική κεντρική τράπεζα τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο είναι πιθανές οι περαιτέρω απώλειες, καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, μειώνοντας περαιτέρω την αξία των ομολόγων που αγοράστηκαν κατά τα έτη που ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός. Οι ζημίες σημαίνουν βέβαια απώλεια εσόδων για το γερμανικό δημόσιο, καθώς η Bundesbank κατέβαλε σχεδόν 25 δισ. ευρώ σε μερίσματα το 2010-2019, κάτι που δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει, αντίθετα με την ΤτΕ.

Λίγες μέρες νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε μηδενικά κέρδη για το 2022, καθώς κάλυψε πλήρως τις ζημίες ύψους 1,627 δισ. ευρώ χρησιμοποιώντας και αυτή τις προβλέψεις έναντι χρηματοοικονομικού κινδύνου. Οι ζημίες της ΕΚΤ προήλθαν κυρίως από τους τόκους – έξοδα επί της καθαρής υποχρέωσης της ΕΚΤ στο πλαίσιο του TARGET2, καθώς και από αποσβέσεις επί τίτλων που διακρατούνται στο χαρτοφυλάκιο ίδιων πόρων και στο χαρτοφυλάκιο σε δολάρια ΗΠΑ, λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν είναι οι μόνες στον κόσμο που εισέρχονται στην εποχή των ζημιών. Σε αυτές που έχουν ήδη ανακοινώσει ζημίες ή έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα να καταγράψουν ζημίες λόγω των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, είναι και οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας, της Νέα Ζηλανδίας, της Αγγλίας, της Σουηδίας, καθώς και η Federal Reserve. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, το 90% των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να σημειώσει ή έχει ήδη ανακοινώσει ζημίες στη χρήση 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT