Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 1.100 μονάδες παρά την πτώση

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 1.100 μονάδες παρά την πτώση

Με απώλειες 1,26% έκλεισε η αγορά – Ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε έως και 2,66%

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Εντονες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία διόρθωση που αρκετοί ανέμεναν και την οποία εγχώριοι αναλυτές είχαν χαρακτηρίσει υγιή, με τον Γενικό Δείκτη να καταφέρνει, πάντως, να υψώσει άμυνες στο επίπεδο των 1.100 μονάδων, που αποτελεί και σημαντική στήριξη του ανοδικού μομέντουμ που έχει αποκτήσει η αγορά το τελευταίο διάστημα. Οι επενδυτές κατοχύρωσαν κέρδη σε τίτλους που έχουν υπεραποδώσει τους τελευταίους μήνες, με τις πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να κυριαρχούν. Οι πιέσεις ήταν, άλλωστε, έντονες και στις ευρωπαϊκές αγορές, έπειτα από τα στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο 5,6% τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας επιθετικότερη στάση από την ΕΚΤ προσεχώς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Χρηματιστήριο Αθηνών προχώρησε στην πολυαναμενόμενη παρέμβαση για τις ακραίες διακυμάνσεις των μετοχών που έχουν πολύ χαμηλή διαπραγμάτευση, όπως αυτές που σημειώθηκαν πρόσφατα στη μετοχή της Attica Bank. Ετσι, από την προσεχή Δευτέρα 6 Μαρτίου, τα όρια διακύμανσης τιμών των μετοχών με χαμηλή διασπορά κάτω του 10% ορίζονται σε +/-10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής, ανεξαρτήτως της διαβάθμισής της σε συναλλακτική βαθμίδα και της ύπαρξης ειδικού διαπραγματευτή.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,26% στις 1.118,79 μονάδες, όταν στα χαμηλά ημέρας ήταν στο -2,66%, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 118,64 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,24%, στις 2.734,98 μονάδες, ενώ στις 1.613,36 μονάδες, με απώλειες 0,51%, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν μόνο η Jumbo (+3,23%) και η ΕΥΔΑΠ (+0,43%). Απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Motor Oil, ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισε η πλειονότητα των υπολοίπων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι επενδυτές κατοχύρωσαν κέρδη σε τίτλους που έχουν υπεραποδώσει τους τελευταίους μήνες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,87%, στις 902,88 μονάδες, με τη Eurobank μόνο να σημειώνει κέρδη αλλά οριακά στο +0,03%, ενώ στο -4,01% % έκλεισε η Πειραιώς, στο -2,69% η Alpha Bank και στο -2,18% η Εθνική.

Παρότι πολλοί ξενίζονται από τη διάρκεια, τη φύση και το ποσοστό της ανόδου των τελευταίων μηνών, αυτό δεν σημαίνει ότι το γενικευμένο bull market στο ελληνικό Χ.Α. θα αντιστραφεί ή ακυρωθεί άμεσα, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ. Οι υπεραγορασμένοι τεχνικοί δείκτες, ο μέτριος όγκος συναλλαγών, η μη διάχυση του bull market σε κάποιους κλάδους ή τίτλους στην άνοδο, τα διεθνή επιτόκια κ.λπ. αποτελούν βάσιμες αιτιάσεις πτωτικών προβλέψεων.

Τα απανταχού χρηματιστήρια είναι κυρίως ψυχολογία στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, όπως προσθέτει, κάτι που συνεπάγεται ότι οι προβλέψεις με ορίζοντα ολίγων ωρών και «κόντρα» στην κυρίαρχη τάση των τιμών χάνουν αρκετή από την αξιοπιστία τους.

Στο μακροπρόθεσμο διάστημα θα επικρατήσει η συνολική αποτίμηση των δυνάμεων της εθνικής και παγκόσμιας οικονομίας, με τη βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών και τα επιχειρηματικά deals να στηρίζουν την ανοδική πορεία του Χ.Α., καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT