ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
mytilineos-γυναίκες-στη-μεταλλουργία-562304608

MYTILINEOS: Γυναίκες στη Μεταλλουργία

Ενδυνάμωση και προαγωγή της ένταξης όλων.

«Στερεότυπα φύλου ονομάζονται εγκυστωμένες κοινωνικές αντιλήψεις περί του ρόλου και των χαρακτηριστικών αντρών και γυναικών», διαβάζει κάποιος, όταν ψάχνει να δει πώς εκδηλώνονται. Οι κοινωνίες ωστόσο καταφέρνουν να τα ξεπερνούν μέσα από τη συμπερίληψη και την ποικιλομορφία. Το ίδιο κάνουν και οι επιχειρήσεις, όταν επιδιώκουν να δημιουργούν περιβάλλοντα που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη των φυσικών ταλέντων και των ικανοτήτων που με τη σειρά τους βοηθούν στην ανάπτυξη των ίδιων των εταιρειών.

Η MYTILINEOS είναι μια τέτοια εταιρεία και επιδιώκει να συμβάλλει εμπράκτως σε αυτή την προσπάθεια, συμμετέχοντας μάλιστα στον Παγκόσμιο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 10, που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση και προαγωγή της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ένταξης όλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, οικονομικής ή άλλης κατάστασης. Ο Στόχος 10 ανήκει στην κατηγορία «Προώθηση της άμβλυνσης των ανισοτήτων», μία από τις 6 βασικές στρατηγικές κατηγορίες που έχει θέσει η εταιρεία στο πλαίσιο της συμβολής της στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030.

MYTILINEOS: Γυναίκες στη Μεταλλουργία-1
Βασιλική Ζαμάνη, MYTILINEOS

«Έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρω»

Η MYTILINEOS δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στη βαριά βιομηχανία, έχοντας αντίστοιχα αρκετά βαριά, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αντικείμενα και επαγγέλματα, που κάποτε δεν βλέπαμε να απασχολούν γυναίκες. Ενδιαφέρον ωστόσο έχει η ιστορία της Βασιλικής Ζαμάνη, που προσλήφθηκε στη MYTILINEOS το 2004. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια του Κάστρου Βοιωτίας και είναι μητέρα πέντε παιδιών. Όταν προσλήφθηκε, ήταν απόφοιτος Δημοτικού. Στη συνέχεια, όμως, φοίτησε σε νυχτερινό γυμνάσιο (παράλληλα με την εργασία της στην εταιρεία) από όπου αποφοίτησε με επιτυχία.

MYTILINEOS: Γυναίκες στη Μεταλλουργία-2

Τα τελευταία 17 χρόνια εργάζεται στο τμήμα Αλουμίνας, και όπως δηλώνει η ίδια: «Επέλεξα για λόγους βιοπορισμού να ασκήσω αυτό το επάγγελμα. Στην αρχή πολλοί μου έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρω. Αυτό πίστευαν. Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τη δύναμη που έχει μέσα του. Ζήτησα από τον εκπαιδευτή μου να με εκπαιδεύσει και να με κρίνει όπως έναν άνδρα. Του είχα μεγάλη εμπιστοσύνη και μου είχε κι αυτός. Από την πρώτη ημέρα έκανα πρακτική στη γερανογέφυρα. Στο τέλος της εκπαίδευσής μου, ήλθε όλη η ιεραρχία να με δει στην εργασία, όπου είδε -μάλλον με μια δόση έκπληξης- ότι τα κατάφερνα. Όλες οι θέσεις εργασίας που έχω καλύψει έχουν μεγάλη ευθύνη. Ενδεχόμενες αστοχίες, λάθη ή παραλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις για τους εργαζομένους και τις εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα υπάρχει και σωματική  καταπόνηση και εργασία σε βάρδιες (πρωί – απόγευμα – νύχτα, οποιαδήποτε ημέρα)».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT