Ευάλωτες σε αύξηση αποδόσεων των ομολόγων Ιταλία και Γαλλία

Ευάλωτες σε αύξηση αποδόσεων των ομολόγων Ιταλία και Γαλλία

Τι δείχνει το στρες τεστ που «έτρεξε» η Oxford Economics – «Ασφαλής» η Ελλάδα και στα δύο σενάρια

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Ιταλία και Γαλλία είναι, σύμφωνα με την Oxford Economics, οι χώρες της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων. Αντίθετα, και στα δύο αρνητικά σενάρια που μελετά ο οίκος, η Ελλάδα φαίνεται ασφαλής, καθώς το δημόσιο χρέος της εξακολουθεί να μειώνεται. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει μια νέα κρίση χρέους, ακόμα και στο ακραίο σενάριο.

Η Oxford Economics αναγνωρίζει τους κινδύνους για τo δημόσιo χρέoς στην Ευρωζώνη και προειδοποιεί ότι εάν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν αρκετά υψηλότερα από ό,τι αναμένεται, τότε τα δημόσια οικονομικά των χωρών θα πληγούν σημαντικά και οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος «έτρεξε» ένα stress test με δύο αρνητικά σενάρια. Στο πρώτο, οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν στα πρόσφατα υψηλά για μία δεκαετία, με αποτέλεσμα ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ της Ευρωζώνης να διαμορφωθεί γύρω στο 90% έως το 2032 (και πάλι, πρόκειται για μείωση του χρέους από τα επίπεδα του 93% το 2022).

Tο δεύτερο σενάριο που εξετάστηκε θέλει τις αποδόσεις των ομολόγων να κορυφώνονται σε επίπεδα κατά 100 μονάδες βάσης υψηλότερα και να παραμένουν εκεί, σπρώχνοντας το χρέος γύρω στο 95% έως το 2032 (αλλά και πάλι, είναι χαμηλότερο από τα υψηλά του 100% που σημειώθηκαν μέσα στην πανδημία).

Σύμφωνα με την ανάλυση της Oxford Economics, οι πιο εκτεθειμένες χώρες στην αύξηση των αποδόσεων είναι η Ιταλία και η Γαλλία. Στο πρώτο σενάριο, το χρέος της Ιταλίας ως προς το ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητο το 2032 σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα του 145%, ενώ στο πιο αρνητικό σενάριο, το χρέος ξεπερνάει το 150% του ΑΕΠ και κινείται πολύ υψηλότερα από τις τρέχουσες προβλέψεις που το θέλουν να διαμορφώνεται στο 138% του ΑΕΠ το 2032.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, το χρέος διαμορφώνεται γύρω στο 120% του ΑΕΠ στο πρώτο σενάριο και κάτω από το 130% στο πιο δυσμενές σενάριο. Πρόκειται για επίπεδα που είχαν δεκαετίες να καταγραφούν στη Γαλλία.

Κατόπιν τούτων, ο οίκος προειδοποιεί ότι εάν οι αγορές γίνουν ανυπόμονες απέναντι στα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης, η Ιταλία και η Γαλλία θα είναι οι πιο προφανείς στόχοι. Ομως, η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι οι συνθήκες στην αγορά μπορεί να επιδεινωθούν και να επηρεάσουν πολύ σύντομα και τα ομόλογα άλλων χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT