Ομολογιακό 250 εκατ. από Πειραιώς σε Trastor

Ομολογιακό 250 εκατ. από Πειραιώς σε Trastor

To μεγαλύτερο μέρος του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της επενδυτικής ακινήτων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Ενισχυμένη ρευστότητα συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που θα μπορούν να διατεθούν αποκλειστικά για την απόκτηση νέων ακινήτων και τη χρηματοδότηση υφιστάμενων επενδύσεων ανάπτυξης ακινήτων, έχει εξασφαλίσει η Trastor AEEAΠ με την υποστήριξη του βασικού μετόχου της, δηλαδή της Τράπεζας Πειραιώς. Η πιο πρόσφατη κίνηση, εντός της εβδομάδας, αφορά τη σύναψη ενός νέου ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί πλήρως από την Τράπεζα Πειραιώς.

Από το ποσό αυτό, κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και δη τεσσάρων επιμέρους δανείων της Trastor. Επίσης, θα επιτρέψουν την αγορά του κτιρίου γραφείων «The 80», το οποίο είχε αποκτηθεί με χρηματοδοτική μίσθωση μέσω της Εθνικής Leasing. Το εν λόγω ακίνητο είναι το πρώην κτίριο γραφείων του ΔΟΛ στην οδό Μιχαλακοπούλου, επιφάνειας 15.000 τ.μ., το οποίο η Trastor έχει ανακατασκευάσει και εκμισθώνει σε σειρά εταιρειών, όπως π.χ. η Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Wolt. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Τάσος Καζίνος, διευθύνων σύμβουλος της Trastor, «σκοπός του ομολογιακού αυτού είναι να ενοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών μας υποχρεώσεων κάτω από ένα νέο ομολογιακό δάνειο, το οποίο θα έχει σαφώς ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης».

Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ του εν λόγω ομολογιακού θα αξιοποιηθούν για την απόκτηση νέων ακινήτων και γενικότερα για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης. Θα προστεθούν δε στα 25 εκατ. ευρώ, που θα προκύψουν για τον σκοπό αυτό, από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 55 εκατ. ευρώ που επίσης συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Τρ. Πειραιώς. Το δάνειο αυτό είναι μετατρέψιμο σε μετοχές και προβλέπει, πέραν της χρηματοδότησης, την εισφορά σε είδος, καθώς η Trastor θα αποκτήσει, σε πρώτη φάση, τρία κτίρια του ομίλου Πειραιώς, συνολικής αξίας 10,4 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο θα είναι χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς χρηματοοικονομικά έξοδα, ενώ θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Τρ. Πειραιώς. Η διάρκειά του θα είναι 18 μήνες, όταν και θα μετατραπεί σε μετοχές της Trastor σε αναλογία 1,32 ομολογίες για κάθε 1 μετοχή. Η λύση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου επελέγη προκειμένου να επιτρέψει στην Τρ. Πειραιώς να εισφέρει νέα ακίνητα στη θυγατρική της, Trastor, με έναν πιο άμεσο τρόπο συγκριτικά με τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου.

Στο τέλος του 2022 η αξία του χαρτοφυλακίου της Trastor είχε αυξηθεί σε 392,3 εκατ. ευρώ, από 325 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021, καθώς η εισηγμένη επένδυσε συνολικό ποσό 49 εκατ. ευρώ για την απόκτηση επτά επενδυτικών ακινήτων και την ανέγερση δύο αποθηκευτικών χώρων logistics. Παράλληλα, πωλήθηκαν οκτώ ακίνητα (έξι καταστήματα και γραφεία και δύο οικόπεδα), αποφέροντας έσοδα 10,3 εκατ. ευρώ. Κατά το 2022, από την αναπροσαρμογή των ακινήτων του χαρτοφυλακίου στην εύλογη αξία η Trastor κατέγραψε κέρδη ύψους 26 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT