Οι βιομηχανίες προτιμούν τα αμερικανικά «δώρα» από τις ποινές της Ε.Ε.

Οι βιομηχανίες προτιμούν τα αμερικανικά «δώρα» από τις ποινές της Ε.Ε.

Η στάση των Βρυξελλών προς τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις είναι «τιμωρητική», λέει ο πρόεδρος της Eurometaux Ευ. Μυτιληναίος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Mήνυμα προς τις Βρυξέλλες για αλλαγή της «τιμωρητικής» πολιτικής της προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες έστειλε, με συνέντευξή του στο CNBC, ενόψει των ανακοινώσεων της Ε.Ε. στις 14 Μαρτίου για τα μέτρα – απάντηση στην πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ, o Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής της Mytilineos – Energy & Metals και πρόεδρος της Eurometaux.

Ερωτηθείς για τη μέχρι τώρα αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στον νόμο μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (IRA) σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Squawk Box», ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε την άποψή του για την έλλειψη θεσμικής υποστήριξης σε επίπεδο Ε.Ε. της ενεργοβόρου βιομηχανίας και έκανε λόγο για εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. «Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει ένα καρότο στις εταιρείες προκειμένου να γίνουν πράσινες, να επενδύσουν πράσινα και ούτω καθεξής. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές αρχές λειτουργούν τιμωρητικά εάν συνεχίσεις τις παλιές σου πρακτικές. Ετσι, από τη μία πλευρά έχουμε ένα δώρο από την κυβέρνηση και από την άλλη έχουμε μια ποινή για τις εταιρείες, και φυσικά οι εταιρείες προτιμούν το δώρο της αμερικανικής κυβέρνησης παρά την ποινή των ευρωπαϊκών αρχών. Αυτή είναι με πολύ απλά λόγια η διαφορά μεταξύ του ΙRA και των ευρωπαϊκών ενεργειών μέχρι στιγμής», είπε και δεσμεύτηκε ότι με την ιδιότητά του ως προέδρου της Eurometaux θα συνεχίσει να μάχεται για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ενεργοβόρου βιομηχανίας. Ο αμερικανικός νόμος, που ψηφίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο, παρέχοντας επιδοτήσεις ύψους 369 δισ. δολ. σε επενδύσεις για την ενέργεια και το κλίμα, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2023 προκαλώντας σοβαρότατα ζητήματα ανταγωνισμού στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Bloomberg, πολλές πολυεθνικές επανεξετάζουν τα σχέδιά τους και προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να επενδύσουν νέα χρήματα στην Ευρώπη. Ο κ. Μυτιληναίος δεν απέκλεισε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να εξετάσουν τη μετεγκατάστασή τους στις ΗΠΑ, προκειμένου να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις του νόμου IRA.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Μυτιληναίος αφού αναφέρθηκε και στις ενεργειακές υποδομές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και καθιστούν τη χώρα μας κομβική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, στάθηκε και στη δραστηριότητα gas trading της Mytilineos που εξελίσσεται δυναμικά, αφού η εταιρεία διατηρεί τα περισσότερα slots στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας. «Η Ελλάδα γίνεται πλέον πύλη υγροποιημένου φυσικού αερίου για όλο τον κόσμο», είπε αναφερόμενος και στους νέους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) που κατασκευάζονται ή βρίσκονται σε ώριμο στάδιο αδειοδότησης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει πλεονεκτική θέση έναντι της Ιταλίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και εξήγησε: «Η Ελλάδα έχει μοναδική θέση επειδή έχει ευκολότερη πρόσβαση στον Βορρά. Η Ιταλία είναι ήδη μια πολύ μεγάλη αγορά, φέρνει απευθείας αέριο μέσω αγωγού από την Αφρική πολλά χρόνια τώρα. Η Δυτική Ευρώπη έχει τις δικές της υποδομές. Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά, ενώ χρειάζονται υποδομές και για άλλα μέρη όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία και ακόμη πιο πάνω – στη ΝΑ και ανατολική πλευρά της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT