Ανάπτυξη 5% θέτει ως στόχο για φέτος το Πεκίνο

Ανάπτυξη 5% θέτει ως στόχο για φέτος το Πεκίνο

Οι 8 προτεραιότητες στην οικονομία και η αύξηση αμυντικών δαπανών

3' 21" χρόνος ανάγνωσης

Στο επίπεδο του «περίπου 5%», ήτοι χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, όρισε η Κίνα τον αναπτυξιακό της στόχο για το 2023, θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για οικονομική ανάκαμψη μετά την άρση των αυστηρών υγειονομικών μέτρων που είχαν ληφθεί για να ελεγχθεί η διάδοση του κορωνοϊού. Η σχετική έκθεση που δημοσίευσε η κινεζική κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο θεωρήθηκε συντηρητική, υποδεικνύοντας ότι η Κίνα αναγνωρίζει τις δυσκολίες της ανάκαμψης μετά την πανδημία, αλλά και την επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης αφότου δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του 2022. Αναφορικά με τον πληθωρισμό για το 2023, ο στόχος τέθηκε στο 3% και για την ανεργία στα αστικά κέντρα στο 5,5%. Σκοπός είναι η δημιουργία περίπου 12 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στα αστικά κέντρα, υψηλότερα δηλαδή από τον περυσινό στόχο για «άνω των 11 εκατομμυρίων», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg και το moneyreview.gr. Στην έκθεση γίνεται επίσης έκκληση για εφαρμογή «συνετής νομισματικής πολιτικής» με «στοχευμένο» τρόπο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 3% του ΑΕΠ έναντι του 2,8%, όπως είχε διαμορφωθεί κατά το 2022. Επιπλέον, θεωρείται ως αξιοσημείωτη η προβλεπόμενη αύξηση στις αμυντικές δαπάνες κατά 7,2% φέτος υπό συνθήκες οξυμένων εντάσεων και αντιπαραθέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα μεγάλο αριθμό ποικίλων ζητημάτων, από την τεχνολογία αιχμής και τους ημιαγωγούς έως την Ταϊβάν.

«Η οικονομία της Κίνας χτίζει μια σταθερή ανάκαμψη και επιδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, αλλά και τη δυναμική της για περαιτέρω ανάπτυξη», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κεκιάνγκ. Ωστόσο, συνολικά θεωρήθηκε από πολιτικούς παρατηρητές και οικονομολόγους ότι οι στόχοι είναι συντηρητικοί, ενώ διατυπώθηκαν ανησυχίες πως εν τέλει η συμβολή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στο διεθνές οικονομικό σκηνικό θα είναι περιορισμένη φέτος. «Θα πρέπει να στραφούμε στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, να ενισχύσουμε την εποπτεία σε ρυθμιστικό επίπεδο και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της οικονομίας των πλατφορμών», αναφέρει η έκθεση. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν επί τάπητος οκτώ προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Συντηρητικοί θεωρούνται οι οικονομικοί στόχοι της Κίνας,ενώ διατυπώνονται ανησυχίες πως η συμβολή της στο διεθνές οικονομικό σκηνικό θα είναι περιορισμένη φέτος.

Πρώτη στον κατάλογο τίθεται η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης με μοχλό την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η βελτίωση του συστήματος της βιομηχανίας και η στήριξη των μη κρατικών οντοτήτων.

Επίσης, αναφέρεται η ενίσχυση των προσπαθειών για προσέλκυση και αξιοποίηση ξένων επενδύσεων, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων, η σταθεροποίηση της παραγωγής σιτηρών, η συνέχιση των πολιτικών με στόχο τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και την ολοκλήρωσή της, καθώς και η κατάρτιση, προώθηση και εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη. «Περισσότερες πιθανότητες για να βοηθηθεί η ανάπτυξη έχει με το να ανακάμψουν οι καταναλωτικές δαπάνες. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μπορεί να παραμείνουν αμετάβλητες, έως ότου υπάρξουν δραστικότερα μέτρα που θα αποσκοπούν στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε στο Bloomberg ο Μπερτ Χόφμαν, πρώην επικεφαλής για την ομάδα της Κίνας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ανέγερσης κατοικιών, ο οποίος αποτελεί έως και το 20% του κινεζικού ΑΕΠ, στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη παροχής στήριξης για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και η «βοήθεια επίλυσης των στεγαστικών προβλημάτων για καινούργιους κατοίκους πόλεων και νέους σε ηλικία ανθρώπους». Οπως μάλιστα άφησε να εννοηθεί ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, η κυβέρνηση θα στοχεύσει και στην αποφυγή της «μη ρυθμισμένης επέκτασης της αγοράς». Ιδιαίτερη αναφορά, επίσης, έκανε ο ίδιος στην εθνική ασφάλεια, λέγοντας ότι απαιτούνται πολιτικές, οι οποίες θα μπορούν να ισορροπήσουν την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα πρόκειται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 7,2% κατά το τρέχον έτος, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, στο 1,55 τρισ. γουάν (πάνω από 223 δισ. δολάρια). Το 2022 είχαν αυξηθεί κατά 7,1% οι αμυντικές δαπάνες της χώρας και το 2021 κατά 6,8%. Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως, σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες της Κίνας είναι υπερδιπλάσιος φέτος. Κατά τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κεκιάνγκ, το Πεκίνο θα στοχεύσει σε «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν, διατηρώντας την ίδια στάση απέναντι στη νησιωτική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT