Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο ήταν χαμηλότερη των εκτιμήσεων και απογοήτευσε τους επενδυτές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης ανέκαμψαν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και παρέμειναν χαμηλότερα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της καταναλωτικής ζήτησης στην Ευρωζώνη και την ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat, ανέφερε ότι οι λιανικές πωλήσεις στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, σημειώνοντας πτώση 2,3% σε ετήσια βάση.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο 1,0% μηνιαίως και πτώση 1,8% ετησίως.

Στο μεταξύ, η UBS αναβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας το 2023 στο 5,4% από 4,9% προηγουμένως και «κατέβασε» την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 2,5% από 3% προηγουμένως.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,02% στις 464 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,22% στις 7.929 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,48% στις 15.653 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,34% στις 7.373 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι εκτιμήσεις του Πεκίνου για τη φετινή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας ήταν μετριοπαθείς, τοποθετώντας την αύξηση του ΑΕΠ στο 5%, χαμηλότερο ποσοστό από τις προσδοκίες της αγοράς για ανάπτυξη 5,5% στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα όσον αφορά την κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο. Αργά χθες το βράδυ το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 37 σεντς, στα 79,31 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ κατά 46 σεντς, στα 85,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Ταυτόχρονα, οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να επηρεαστούν από τις αυξήσεις των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν την πολιτική τους λόγω των φόβων για αύξηση του πληθωρισμού. Οι traders έχουν αρχίσει να συνυπολογίζουν αυξήσεις επιτοκίων σε όλες τις χώρες, αλλά ελπίζουν σε μικρότερες αυξήσεις από πέρυσι. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ρεκόρ επιτυγχάνει η ζήτηση παγκοσμίως, οδηγώντας τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να φθάσει και στα 100 δολάρια ανά βαρέλι η τιμή του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT