Στα 3,7 δισ. ανήλθε ο τζίρος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Στα 3,7 δισ. ανήλθε ο τζίρος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν το 2022 συγκριτικά με το 2021 σε ποσοστό 42,3%, περίπου 162 εκατ. ευρώ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική άνοδο μεγεθών εμφάνισε, ετησίως, κατά τη χρήση του 2022 ο όμιλος αλουμινίου και χαλκού ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Πέρυσι, έναντι του 2021, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 28,8%, σε 3,7 δισ. ευρώ, με τον όγκο των πωλήσεων να έχει αυξηθεί κατά 5,2% και τον όμιλο να εκμεταλλεύεται την ισχυρή ζήτηση κυρίως σε τομείς όπου επενδύει συστηματικά και σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη λόγω των παγκόσμιων μεγατάσεων βιωσιμότητας. Σε αυτούς ανήκουν η συσκευασία τροφίμων και αναψυκτικών και οι μεταφορές. Σε ετήσια βάση σύγκρισης, το 2022, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (a-Ebitda) ενισχύθηκαν σημαντικά σε ποσοστό 62,6%, στα 271,2 εκατ. ευρώ, οδηγούμενα από τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας και τους αυξημένους όγκους πωλήσεων. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε ποσοστό 42,3%, σε περίπου 162 εκατ. ευρώ.

Ανά κλάδο, πέρυσι έναντι του 2021 το αλουμίνιο συνέχισε την ανοδική του πορεία σημειώνοντας νέα αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 43,8%, στο 1,9 δισ. ευρώ. Σημαντική επίδραση στα μεγέθη του κλάδου είχε η αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 8,2% έναντι του 2021. Ο κλάδος ανταποκρίθηκε στην υψηλή ζήτηση των προϊόντων του, αξιοποιώντας την αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα του νέου ψυχρού ελάστρου που ξεκίνησε την παραγωγική του λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο.

Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε 172 εκατ. ευρώ, έναντι 56,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ το a-Ebitda ανήλθε στα 205 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 108 εκατ. ευρώ για το 2021. Η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος, που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου, βαίνει στην ολοκλήρωσή της με γοργούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, το νέο ψυχρό έλαστρο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του και η γραμμή βαφής είναι στα τελικά στάδια της δοκιμαστικής λειτουργίας της. Οι νέες επενδύσεις ανήλθαν κατά τη διάρκεια του έτους στα 160 εκατ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό, από τις οποίες περίπου 140 εκατ. ευρώ αφορούν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της εταιρείας στα Οινόφυτα. Στις επενδύσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η απόκτηση ακινήτων που, μακροπρόθεσμα, θα αξιοποιηθούν ως logistics center για την αποθήκευση και τη διακίνηση προϊόντων της εταιρείας. Ο εν λόγω κλάδος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κατέγραψε απομείωση ύψους 2,4 εκατ. ευρώ για την περίοδο, λόγω των αναθεωρημένων προβλέψεων σχετικά με εμπορικές θυγατρικές της ΕΤΕΜ.

Στον χαλκό, το 2022 έναντι του 2021, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 20%, σε 1,8 δισ. ευρώ, εν μέρει λόγω των αυξημένων τιμών στις διεθνείς αγορές, αλλά κυρίως από τις αυξημένες τιμές κατεργασίας που απορρόφησαν τις αντίστοιχες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής. Οι όγκοι πωλήσεων υποχώρησαν ελαφρώς κατά 0,5% σε σύγκριση με την περυσινή χρήση, επειδή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε κάμψη στις πωλήσεις σωλήνων χαλκού και προϊόντων διέλασης κραμάτων χαλκού.

Τοποθετήθηκαν, τέλος, 12,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό 7,3 εκατ. ευρώ αφορούσε επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του τομέα διέλασης χαλκού και κραμάτων της εταιρείας, ενώ ποσό 3,5 εκατ. ευρώ δαπανήθηκε για τη θυγατρική Sofia Med.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT