Πτώση στις αγορές στη σκιά των δηλώσεων Πάουελ

Πτώση στις αγορές στη σκιά των δηλώσεων Πάουελ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Τη δραστικότερη ημερήσια πτώση τους σημείωσαν χθες οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, διότι οι επενδυτές αξιολόγησαν τις προοπτικές μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αφορμή δόθηκε από τα σχόλια του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της επιθετικής νομισματικής πολιτικής. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,77%, ενώ σημαντικό πλήγμα υπέστη ο κλάδος των ακινήτων και της υψηλής τεχνολογίας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων πέραν των αναμενομένων, ενώ είναι προετοιμασμένη να προβεί σε μεγαλύτερες κινήσεις εάν τα οικονομικά στοιχεία, που επίκεινται, υπαγορεύσουν πιο σκληρά μέτρα, ούτως ώστε να ελεγχθεί ο πληθωρισμός. Τα σχετικά ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας κατά την κατάθεσή του ενώπιον της αρμόδιας Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χθες στο -0,13%, στο -0,60% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο -0,46% ο CAC 40 στο Παρίσι, στο -0,67% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και στο -1,05% ο IBEX στη Μαδρίτη. Aνάλογη ήταν και η αντίδραση στην αμερικανική αγορά, με τους Dow Jones και S&P 500 να υποχωρούν χθες πριν από το κλείσιμο κατά 1,2% και 1%, αντιστοίχως. Χθες το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε 1%, σε 1,0572 δολ.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι δηλώσεις Πάουελ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού γίνονται προ των συνεδριάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τις προσεχείς ημέρες, ενώ οι παράγοντες των αγορών πλέον προετοιμάζονται για ακόμη ένα γύρο αυξήσεων στο κόστος δανεισμού. Στις αρχές της εβδομάδας η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε με έμφαση το πόσο αναγκαία είναι η συνέχιση της πολιτικής σκλήρυνσης, ώστε να δαμαστεί το «τέρας του πληθωρισμού», όπως το χαρακτήρισε. «Οι αγορές επανεκτιμούν τις προοπτικές των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη», παρατήρησε ο Πάτρικ Αρμστρονγκ, γενικός διευθυντής επενδύσεων στον όμιλο Plurimi Wealth. «Σε όλον τον κόσμο οι οικονομίες αποδεικνύονται πολύ ανθεκτικές από τις αρχές της χρονιάς – κι ενώ οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται ευνοϊκές για την ανάπτυξη, έχουν δυσμενή αντίκτυπο στις πληθωριστικές πιέσεις, τις οποίες καλούνται όλες οι κεντρικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν». Τέλος, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, οι προσδοκίες πληθωρισμού μεταξύ των καταναλωτών στην Ευρωζώνη εξασθένησαν τον Ιανουάριο, αλλά εκείνες για την αύξηση μισθών συνέχισαν να ενισχύονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT