Η ΕΚΤ καταγράφει υποχώρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ καταγράφει υποχώρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό

«Πονοκέφαλος» η αύξηση των μισθών για τον καθορισμό της πορείας των επιτοκίων

3' 21" χρόνος ανάγνωσης

Ανακούφιση αλλά και προβληματισμό δημιουργούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι νέες εκτιμήσεις των καταναλωτών για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές της αγοράς εργασίας, μόλις μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίασή της, όπου αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3%.

Ειδικότερα, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό υποχώρησαν σημαντικά, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της ΕΚΤ σε περίπου 14.000 καταναλωτές στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης –Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία–, ενισχύοντας ίσως τα επιχειρήματα για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

Οι προσδοκίες για την επόμενη τριετία υποχώρησαν στο 2,5% τον Ιανουάριο, από το 3% κατά την αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου, και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022, ενώ μείωση καταγράφηκε στις προσδοκίες και για τους επόμενους 12 μήνες, με τους καταναλωτές να «βλέπουν» χαμηλότερο πληθωρισμό στο 4,9%, από 5% πριν.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για την αύξηση των μισθών συνέχισαν να ενισχύονται, προσθέτοντας στους φόβους της ΕΚΤ ότι η αύξηση των μισθών θα επιβραδύνει τις προσπάθειες για τον έλεγχο των τιμών.

Τα νοικοκυριά κατά μέσον όρο αναμένουν ότι το ονομαστικό τους εισόδημα θα αυξηθεί κατά 1,3% στο επόμενο 12μηνο, μια μέτρια αύξηση λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή αύξηση των τιμών, αλλά πάνω από το 1% που παρατηρήθηκε στην έρευνα του Δεκεμβρίου.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προβλέπουν την ονομαστική αύξηση των μισθών σε περίπου 5% φέτος, το ταχύτερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που αποτελεί «πονοκέφαλο» όσον αφορά τον καθορισμό της πορείας των επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προβλέπουν την ονομαστική αύξηση των μισθών σε περίπου 5% φέτος.

Τα παραπάνω σημαίνουν συνεπώς πως, σύμφωνα με τις προσδοκίες, αν και ο συνολικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει σχετικά γρήγορα, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πολύ πιο επίμονος από ό,τι αναμένει τώρα η ΕΚΤ.

Η τάση αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών προσδοκιών που έδειξε η έρευνα της ΕΚΤ έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές εντός του Δ.Σ. για την ανάγκη υψηλότερων επιτοκίων, ενώ τόσο οι επενδυτές όσο και διεθνείς οίκοι εκτιμούν πως το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 4% τουλάχιστον, έπειτα και από τα νέα στοιχεία την προηγούμενη εβδομάδα που έδειξαν απροσδόκητη αύξηση του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο στο ιστορικό υψηλό του 5,6%.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 5 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου, πριν από την έκπληξη αυτή του πληθωρισμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό πως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυτή η έρευνα, μαζί με άλλα στοιχεία, όπως ο πληθωρισμός του Απριλίου και του Μαΐου και το ΑΕΠ α΄ τριμήνου, θα πρέπει να αποτελέσουν τους οδηγούς για την απόφαση για τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου.

Με την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου να θεωρείται βέβαιη, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μπαράζ δηλώσεων σχετικά με τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν μετά τον Μάρτιο.

Ο Λέιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι τρέχουσες πληροφορίες για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις υποδηλώνουν ότι θα ήταν σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια και μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου», ενώ σε συνέντευξή της την Κυριακή η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε επίσης πως περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων είναι πολύ πιθανές, καθώς «ο πληθωρισμός είναι ένα τέρας που πρέπει να χτυπήσουμε στο κεφάλι».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν τάχθηκε υπέρ τεσσάρων διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μ.β., ανεβάζοντας έτσι το τελικό επιτόκιο στο 4,5% (από 2,5% που είναι σήμερα).

Επειτα από τις Morgan Stanley, Bank of America, Danske Bank και Barclays, οι οποίες ανέβασαν την προηγούμενη εβδομάδα τις εκτιμήσεις τους για το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 4%, και η Citigroup προχώρησε χθες σε ανάλογη εκτίμηση, υποθέτοντας πλέον αύξηση κατά 50 μ.β. όχι μόνο αυτόν τον μήνα, αλλά και στη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου, με το επιτόκιο να φτάνει το 4% τον Ιούλιο, ενώ δεν απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις στη συνέχεια. Οι οικονομολόγοι της Nomura αναβάθμισαν την πρόβλεψή τους για το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 4,25%, από 3,5% που «έβλεπαν» πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT