Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποστήριξε πως έχει δουλέψει «δύο φορές πιο σκληρά» ώστε να είναι ισότιμη με τους άνδρες συναδέλφους της.
«Δεν θέλω η κόρη μου και η εγγονή μου να πρέπει να δουλεύουν πιο σκληρά από τους άνδρες για να είναι ίσες. Θέλω να είναι ισότιμες γιατί αυτό είναι», ανέφερε σε συνέντευξή της στην Τάνια Μπράιερ του CNBC.
Η Γκεοργκίεβα διορίστηκε επικεφαλής του ΔΝΤ το 2019 και είναι η δεύτερη γυναίκα, μετά την Κριστίν Λαγκάρντ, που κατέχει αυτό το αξίωμα. «Ενώ η τάση έχει αντιστραφεί αναφορικά με τους ρόλους των γυναικών, υπάρχει ένα πισωγύρισμα στην ισότητα φύλων τα τελευταία χρόνια», λέει η ίδια.
«Η πανδημία, έπειτα ο πόλεμος, μετά η κρίσης του κόστους ζωής, πλήττουν όλους, αλλά περισσότερο τις γυναίκες», προσθέτει.
Όπως επισημαίνει χρησιμοποιώντας έναν οικονομικό όρο, τα ζητήματα που συγκρατούν πίσω τις γυναίκες είναι «μακρο-κρίσιμα». Για παράδειγμα, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ήταν υψηλότερο κατά σχεδόν 20%, αν το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας έκλεινε, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Χώρες σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Νότια Ασία θα έβλεπαν τα ΑΕΠ τους να εκτοξεύονται κατά 80% αν οι γυναίκες μπορούσαν να συμμετέχουν πλήρως στην απασχόληση.
«Αυτό είναι το ηχηρό και σαφές μήνυμα που στέλνουμε από το ΔΝΤ: Φέρτε τις γυναίκες μπροστά για το δικό τους καλό, αλλά και για το συμφέρον όλων», σημειώνει η 69χρονη Βουλγάρα οικονομολόγος.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, με τους τρέχοντες ρυθμούς, θα χρειαστούν 130 χρόνια για να επέλθει η ισότητα των φύλων. Δε νομίζω πως έχουμε το περιθώριο αυτού του χρόνου. Χρειαζόμαστε μια ζωηρή οικονομία, μια ζωηρή κοινωνία. Επομένως, χρειαζόμαστε την ισότητα γυναικών και ανδρών παντού», καταλήγει.
Πηγή: CNBC
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr