Στο τραπέζι το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης

Στο τραπέζι το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα «ρεαλιστικό» σχέδιο ενεργειακής μετάβασης, όπου το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει ρόλο-γέφυρα μαζί με άλλα ανανεώσιμα καύσιμα, όπως το μεθάνιο και το υδρογόνο, φέρεται να ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Snam (λίντερ της κοινοπραξίας που ελέγχει ο ΔΕΣΦΑ) Στέφανο Βενιέρ, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα και επισκέφθηκε το Μαξίμου. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμου είναι ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ ΔΕΣΦΑ και ΥΠΕΝ και η διευθύνουσα σύμβουλος του Διαχειριστή, Μαρία-Ρίτα Γκάλι, έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία της με τις προβλέψεις στο αναθεωρημένο σχέδιο του ΕΣΕΚ για τη μείωση της συμμετοχής του κατά 50% το 2030. Ο επικεφαλής της Snam ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για τα έργα του ΔΕΣΦΑ που στηρίζουν την ανάδειξη της Ελλάδας ως «πύλης» για την τροφοδοσία των Βαλκανίων.

Stress test κυβερνοεπιθέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η EKT θα τεστάρει την ανθεκτικότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης στον κυβερνοχώρο λόγω της απότομης αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων, έπειτα και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία. «Τον επόμενο χρόνο ξεκινάμε ένα θεματικό stress test για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, το οποίο θα προσπαθήσει να δοκιμάσει πώς οι τράπεζες είναι σε θέση να ανταποκριθούν και να ανακάμψουν από μια επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση», τόνισε. Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στα μέσα του 2024.

Μεικτό μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή από Βιοχάλκο

Τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε να προτείνει η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Βιοχάλκο της 9ης Μαρτίου. Κατά τη χρήση του 2022, ετησίως, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30%, σε 7 δισ. ευρώ, λόγω των αυξημένων τιμών πώλησης. Τα ενοποιημένα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατέγραψαν αύξηση 52%, στα 649 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του κύκλου εργασιών και των υψηλότερων περιθωρίων κερδοφορίας.

Οι διεθνείς οίκοι για το deal της ΔΕΗ

Με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης, τα περιουσιακά στοιχεία της Ρουμανίας θα έχουν θετική επίπτωση στο επιχειρηματικό προφίλ ρίσκου της ΔΕΗ, σύμφωνα με την S&P, η οποία βαθμολογεί την ελληνική εταιρεία με BB – μετά την επιβεβαίωση της εξαγοράς της Enel Romania. H εταιρεία διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο δάνειο περίπου 500 εκατ. ευρώ, αναφέρει ο οίκος. H αξιολόγηση της ΔΕΗ «b+» Standalone Credit Profile, με την εξαγορά της Enel Romania αντανακλά την ανθεκτικότητα στις επιδόσεις των ταμειακών ροών που προκύπτουν και το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2022-2025, σημειώνει η Fitch.

Ρεκόρ εκδόσεων ομολόγων στην Ευρώπη

Οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 500 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους – ο ταχύτερος ρυθμός που έχει καταγραφεί ιστορικά, καθώς η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό και τη γεωπολιτική ωθεί τις εταιρείες, τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις να παραβλέψουν τις αυξανόμενες αποδόσεις. «Αν πρόκειται να έχουμε άλλη μια ασταθή και αβέβαιη χρονιά, είναι καλύτερα οι εκδόσεις ομολόγων να γίνουν νωρίς παρά αργότερα», δήλωσε στο Bloomberg o Ντέιβιντ Ζαν, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Ευρώπης στη Franklin Templeton. Οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη ξεκίνησαν δυναμικά το 2023 και είχαν ισχυρή ζήτηση, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα άρχιζαν να υποχωρούν από την επιθετική πορεία τους. Τώρα, με τον δομικό πληθωρισμό της Ευρώπης να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία της Ευρωζώνης, οι εκδότες πρέπει και πάλι να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις για να πωλήσουν το χρέος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT