Οι traders αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο

Οι traders αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ ζητούν αύξηση συναλλαγών για να μην αυξηθεί η τιμή του βαρελιού

3' 2" χρόνος ανάγνωσης

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει τους μεγάλους traders πετρελαίου να εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς βεβαίως να παραβιάζουν το πλαφόν που έχει τεθεί. Μετά την επιβολή του πλαφόν και των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας οι μεσίτες βασικών εμπορευμάτων αποφεύγουν τις συναλλαγές με ρωσικές εταιρείες και τα ρωσικά προϊόντα, φοβούμενοι ότι εάν έστω κι από λάθος παραβιαστούν οι κυρώσεις, οι συνέπειες θα είναι βαριές και για τους ίδιους.

Από την άλλη η Ουάσιγκτον θέλει να συνεχίσει να διακινείται στην παγκόσμια αγορά το ρωσικό πετρέλαιο, προκειμένου να μην οδηγείται προς τα πάνω η διεθνής τιμή του «μαύρου χρυσού», αλλά με ανώτατη τιμή 60 δολ. όπως έχει αποφασίσει το G7, προκειμένου να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας.

Οι μεσίτες εμπορευμάτων φοβούνται τις συνέπειες σε περίπτωση που έστω και κατά λάθος παραβιάσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ έχουν έναν ακόμη λόγο να θέλουν την εμπλοκή των μεγάλων traders. Οπως ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση επί της Ρωσίας, έχουν ως αποτέλεσμα να αρχίσει να αποδυναμώνεται η ισχύς του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου. Και αυτό γιατί οι περισσότερες συμφωνίες της Ρωσίας με την Ινδία, η οποία αποτελεί μία από τις κυριότερες αγορές της, καθώς και με την Κίνα διεκπεραιώνονται σε άλλα νομίσματα. Η Ινδία είναι η νούμερο τρία εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και η Ρωσία έγινε η κορυφαία προμηθεύτριά της, μετά την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρώπη. Αφότου η Δύση επέβαλε πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στις 5 Δεκεμβρίου, οι Ινδοί πελάτες έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, που παραλαμβάνουν σε νομίσματα τρίτων χωρών, μεταξύ αυτών του ντιράμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πιο πρόσφατα του ρουβλίου, όπως ανέφεραν στο Ρόιτερς τραπεζικές πηγές. Οι συναλλαγές ανάμεσα στη Ινδία και τη Ρωσία, που αφορούν το πετρέλαιο, ανέρχονται συνολικά σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, πρόσθεσαν οι εν λόγω πηγές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αρμόδιοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συναντήθηκαν μεταξύ άλλων με στελέχη και εμπορευματομεσίτες των οίκων Trafigura και Gunvor, που δεσμεύθηκαν για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο ρωσικό εμπόριο αργού και καυσίμων, χωρίς να παραβιάζουν τους δυτικούς περιορισμούς.

«Ενας από τους στόχους του ανώτατου ορίου τιμών είναι να διασφαλιστεί ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει στην αγορά, αν και σε χαμηλότερη τιμή για να στερήσει το Κρεμλίνο από έσοδα», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. «Είμαστε ικανοποιημένοι, διότι οι αγορές πετρελαίου παρέμειναν πράγματι σταθερές τους τελευταίους μήνες, ενώ τα ρωσικά έσοδα μειώθηκαν κατά 60% από την εισβολή». Οι επαφές μεταξύ αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και εμπόρων έγιναν κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου CERAWeek στο Χιούστον αυτή την εβδομάδα. Η Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, βοηθός γραμματέας για τα οικονομικά εγκλήματα, ήταν μεταξύ της ομάδας αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών στο Χιούστον. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, το G7 εισήγαγε ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο της τάξεως των 60 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο ίσχυε για εμπόρους που χρησιμοποιούν υπηρεσίες δυτικών εταιρειών, όπως η θαλάσσια ασφάλιση, όταν στέλνουν στην αγορά το πετρέλαιο της Μόσχας. Οι περισσότερες χώρες του G7 και η Ε.Ε. έχουν επίσης απαγορεύσει την εισαγωγή διά θαλάσσης φορτίων ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, οι πωλήσεις σε άλλες χώρες εξακολουθούν να επιτρέπονται. Η κίνηση της Ουάσιγκτον έχει ενδιαφέρον και για την ελληνική ναυτιλία. Η απεμπλοκή των μεγάλων traders από τις συναλλαγές με ρωσικό πετρέλαιο είχε ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των ελληνικών πλοίων να αποφεύγει τα φορτία από τη Ρωσία. Αλλά και όσοι εφοπλιστές επέλεγαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, τηρώντας τους όρους και τις κυρώσεις της Δύσης, βρέθηκαν στο στόχαστρο επικριτικών δημοσιευμάτων από δυτικά –και ιδίως αμερικανικά– μέσα ενημέρωσης. Τώρα είναι η Ουάσιγκτον που ζητάει από τους traders να κάνουν το ίδιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT