Η μετάθεση των εκλογών δεν «τρόμαξε» την αγορά ομολόγων

Η μετάθεση των εκλογών δεν «τρόμαξε» την αγορά ομολόγων

Οι εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο έπειτα από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη έχουν σίγουρα μπει στο ραντάρ των επενδυτών, ωστόσο δεν «αποτυπώνονται» ως ρίσκο στην αγορά ομολόγων

3' 19" χρόνος ανάγνωσης

Οι εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο έπειτα από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη έχουν σίγουρα μπει στο ραντάρ των επενδυτών, ωστόσο δεν «αποτυπώνονται» ως ρίσκο στην αγορά ομολόγων. Η μετάθεση των εκλογών προς τον Μάιο έναντι των αρχών Απριλίου, με τις δεύτερες κάλπες να αναμένονται το καλοκαίρι, αυξάνει τον χρόνο της προεκλογικής περιόδου, η οποία για τους επενδυτές τείνει παραδοσιακά να αποτελεί ένα σήμα για στάση αναμονής των όποιων στρατηγικών τους, με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις και τις εξαγγελίες. Για την αγορά ομολόγων, ωστόσο, δεν αυξάνει τον κίνδυνο για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως, προς το παρόν, οι επενδυτές δεν αποτιμούν κάποια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με εκτροχιασμό της έως τώρα πορείας της δημοσιονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, είτε υπάρξει αυτοδυναμία είτε κάποια συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές. Επίσης, συνεχίζουν να αποτιμούν ότι η Ελλάδα μετά τις εκλογές θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα – με λίγα λόγια για τις αγορές δεν έχει αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα.

Σταθερό το spread

Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, αυτό που αντανακλά το ρίσκο της χώρας για τους επενδυτές, έχει διατηρηθεί στην περιοχή των 180 μονάδων βάσης και συνεχίζει να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρωζώνη από την έναρξη του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο του 2022, κατά περίπου 90 μονάδες βάσης. Ειδικά από τις 28 Φεβρουαρίου με την τραγωδία στα Τέμπη, έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητο, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 4,3% από 4,5%. Επιπλέον, το ελληνικό spread συνεχίζει να κινείται κοντά σε αυτό των ιταλικών ομολόγων, ενώ έχει κλείσει σημαντικά έναντι άλλων χωρών της περιφέρειας, όπως π.χ της Ισπανίας (διαφορά 80 μ.β.).

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σταθερές, καθώς οι αγορές αναμένουν αναβαθμίσεις από τους οίκους μετά τις εκλογές.

Κατά την προεκλογική περίοδο πριν από τις κάλπες του Ιανουαρίου 2015, όπου η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αποτελούσε τότε ξεκάθαρα για τις αγορές ολική αλλαγή των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα και των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ελληνικό spread κινούνταν στις 1.000 μονάδες βάσης και το καλοκαίρι είχε αγγίξει τις 1.800, με την απειλή του Grexit και την επιβολή των capital controls. Φυσικά τότε το περιβάλλον της νομισματικής πολιτικής ήταν εντελώς διαφορετικό με το σημερινό και πρακτική στήριξη της ΕΚΤ (πέραν από τη «λεκτική» του whatever it takes του 2012) στις αγορές ομολόγων γενικότερα δεν υπήρξε, καθώς ο Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε το QΕ τον Μάρτιο του 2015 και τα επιτόκια ήταν σε αρνητικά επίπεδα. Αντίστοιχα, ένα άλλο παράδειγμα αποτίμησης του πολιτικού κινδύνου από τις αγορές είναι η πολιτική κρίση και οι εκλογές στην Ιταλία το 2018, που οδήγησαν τα ιταλικά spreads από τις 120 μ.β. στις 300 μ.β. σε χρόνο… dt, με την προεκλογική περίοδο να χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτική αντιπαράθεση όπου κυριάρχησαν η πόλωση και τα λαϊκιστικά επιχειρήματα.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ουσιαστικά τα ελληνικά ομόλογα κινούνται σε ανάλογη πορεία με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, αντανακλώντας τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής και της ανάπτυξης. Η επιθετική πολιτική και ρητορική της ΕΚΤ έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων όλων των χωρών σημαντικά υψηλότερα και ειδικά αυτές των βραχυπρόθεσμων ομολόγων τα οποία είναι και πιο ευαίσθητα στις αλλαγές των προσδοκιών για τα επιτόκια. Η αγορά πλέον αναμένει πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα ξεπεράσουν το 4% έως τον Σεπτέμβριο, από το 3% που αναμένεται να αυξηθούν την προσεχή Πέμπτη.

«Οσο η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις με την Ε.Ε. και συνεχίζει τη δημοσιονομική της πορεία, είναι απίθανο να δούμε μια σοβαρή ανατιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων», σημειώνει χαρακτηριστικά αναλυτής ιταλικού επενδυτικού οίκου, ο οποίος παρακολουθεί στενά τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα έπειτα από το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Ποιος πολιτικός κίνδυνος;», σχολιάζει από την πλευρά της στην «Κ» η Ραφαέλα Τενκόνι, ιδρύτρια της Αda Economics και επικεφαλής οικονομολόγος της Wood & Co. Κατά την άποψή της, για τις αγορές δεν έχει αλλάξει η τιμολόγηση των προοπτικών της Ελλάδας μετά τις εκλογές. Οπως τονίζει, «τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να σημειώνουν ανθεκτική πορεία, καθώς υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας είναι υγιή και η ενδεχόμενη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα είναι δικαιολογημένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT