Να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών;

Να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών;

Υπέρ της θέσπισης του μέτρου 7 στους 10 Ελληνες οικονομολόγους – Ποιες προϋποθέσεις βάζουν στο τραπέζι για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Πάνω από 7 στα 10 μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων υποστηρίζουν τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών (π.χ. σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) στη χώρα μας. Η ερώτηση του Φεβρουαρίου είχε ως αφορμή τον μεγάλο σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία στις αρχές του προηγούμενου μήνα, με τραγικές επιπτώσεις σε απώλειες ανθρώπινων ζωών και υλικές καταστροφές.

Δεδομένης της υψηλής σεισμικότητας που χαρακτηρίζει και την Ελλάδα, αλλά και της συχνότητας με την οποία σημειώνονται τα τελευταία χρόνια καταστροφικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, εντύπωση προκαλούν τα δεδομένα που παρουσίασε η Ευγενία Τζώρτζη στο φύλλο της 14ης Φεβρουαρίου της «Κ», σύμφωνα με τα οποία μόλις το 16% του συνόλου των κατοικιών είναι ασφαλισμένο. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι η υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων ισχύει στη Γαλλία, τη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία.

Στην ερώτηση του Πάνελ για τον Φεβρουάριο απάντησαν συνολικά 26 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι. Από αυτούς, το 73% δηλώνει ότι η ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών πρέπει να γίνει υποχρεωτική στη χώρα μας, ενώ το 19% διαφωνεί. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθηκε το 8% των απαντησάντων.

Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων επισημαίνουν αφενός ότι χωρίς ασφάλιση το κόστος των ζημιών από φυσικές καταστροφές επιβαρύνει συνολικά τους φορολογουμένους, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου τα πληγέντα κτίρια βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου ή κατασκευάστηκαν εκτός των κατάλληλων προδιαγραφών ασφαλείας και πρόληψης. Σε αυτή την κατεύθυνση, η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης μπορεί να οδηγήσει και σε ενίσχυση της συμμόρφωσης προς αυτές τις προδιαγραφές. Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται ότι προϋπόθεση προκειμένου όντως να αποδώσει η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας είναι η παροχή κινήτρων, ενδεχομένως και φορολογικών, που θα μειώσουν το κόστος ασφάλισης, ιδιαίτερα δεδομένης και της υφιστάμενης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και η παράλληλη θέσπιση αυστηρών κανονισμών για την αντασφάλιση των ασφαλιστικών εταιρειών και τη θωράκιση έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας τους σε περιπτώσεις εκτεταμένων ζημιών, καθώς και για την προστασία των ασφαλισμένων έναντι πρακτικών τύπου «ψιλά γράμματα».

Ακόμη, ενδιαφέρον έχει η άποψη που διατυπώθηκε από τον καθηγητή και μέλος του Πάνελ Νίκο Οικονομίδη, ο οποίος διαφοροποιεί την ασφάλιση έναντι πυρκαγιάς, για την οποία συμφωνεί ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική, από την ασφάλιση έναντι σεισμού και πλημμύρας, καθώς αφενός η ασφάλεια σεισμού είναι πολύ ακριβή και αφετέρου σε περίπτωση ιδιαίτερα μεγάλων καταστροφών οι ασφαλιστικές μπορεί να καταρρεύσουν και να μην πληρώσουν τις ζημιές.

* Ο κ. Γιώργος Αρχόντας  είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.  

 Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών που έχει στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδράζουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγητικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών,  kefim.org.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT