Ελάχιστες οι πιθανότητες τραπεζικής κρίσης

Ελάχιστες οι πιθανότητες τραπεζικής κρίσης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Οι ανησυχίες για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα συγκλονίζουν τις αγορές και όχι χωρίς λόγο, διότι οι οικονομικές πιέσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. Μια τέτοια αναταραχή ενδέχεται να δυσχεράνει τους όρους χρηματοδότησης και να προκαλέσει πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν γραμμή πλεύσης. Κι ενώ οι κίνδυνοι αναφορικά με τις περισσότερες από τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία σχετίζονται με την ανοδική πορεία τους, τώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πρέπει να εξετάσουμε το πιθανό ρίσκο από καθοδικές πιέσεις και μάλιστα πιο προσεκτικά. Συνολικά αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος από την τραπεζική κρίση θα είναι περιορισμένος. Στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει την προαναγγελθείσα άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της αύριο Πέμπτη. Αν και η ΕΚΤ πιθανότατα θα αναφερθεί στο ενδεχόμενο να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια τον Μάιο και πιθανώς και μετά, αναμένουμε από εκείνη να δώσει έμφαση σε μια πιο ειδικευμένη ανά συνεδρίαση προσέγγιση, η οποία θα εξαρτάται από τα εκάστοτε δεδομένα. Πριν συζητήσουμε τις όποιες προοπτικές, πρέπει να τονίσουμε ότι το 2023 δεν είναι 2008. Εφόσον οι Αρχές δεν χειρίζονται άσχημα την κατάσταση, είναι εξαιρετικά απίθανο να οδεύουμε σε μια πραγματική οικονομική κρίση.

Το πιο σημαντικό όλων έγκειται στο γεγονός πως οι Αρχές είναι πλέον προετοιμασμένες να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να περιορίσουν τη μετάδοση του προβλήματος. Αναστέλλουν τις καταθέσεις και εκκαθαρίζουν τις πληγείσες τράπεζες με συντεταγμένο τρόπο, αντί απλώς να τις κλείνουν, όπως είχαν κάνει με θλιβερές συνέπειες στην περίπτωση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008. Ενώ η οικονομική αναταραχή μπορεί να συνεχιστεί για λίγο, το «ό,τι χρειαστεί» είναι μια προσέγγιση η οποία πιθανότατα θα λειτουργήσει στο τέλος. Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να σταματήσουν τις διαταραχές της αγοράς. Σε κάποιο βαθμό, οι περιστασιακές οικονομικές αναταραχές δεν είναι ασυνήθιστες εν μέσω μιας αποφασιστικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Η ανοιχτή οικονομία της Ευρωζώνης τείνει να είναι ιδιαίτερα κυκλική και εκτεθειμένη σε παγκόσμιους κινδύνους. Στην απίθανη περίπτωση που οι ΗΠΑ υποστούν μια πραγματική χρηματοπιστωτική κρίση και/ή η οικονομία τους ασθενήσει σοβαρά, η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να πληγεί σκληρά με σημαντική πτώση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, των καταναλωτών καθώς και των εξαγωγών. Αλλά εάν οι Αρχές των ΗΠΑ περιορίσουν τους εγχώριους κινδύνους μετάδοσης, όπως αναμένουμε, οι οικονομικές πιέσεις είναι απίθανο να εξαπλωθούν στην Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλο βαθμό.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT