Alpha Bank: Κέρδη 398 εκατ. ευρώ σημείωσε το 2022

Alpha Bank: Κέρδη 398 εκατ. ευρώ σημείωσε το 2022

Σε καταβολή μερίσματος και αύξηση κερδοφορίας κατά 25% στοχεύει φέτος

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Σε αύξηση της κερδοφορίας κατά 25% στοχεύει για το 2023 η διοίκηση της Alpha Bank, επικεντρώνοντας στην καταβολή μερίσματος προς τους μετόχους της, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και την περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 7%.

«Η μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους μας παραμένει βασική μας στρατηγική», επισήμανε ο CEO του ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, κατά την οποία ο όμιλος επανήλθε σε κερδοφορία, καταγράφοντας καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 398 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρησιακοί στόχοι της τράπεζας, σύμφωνα με την διοίκηση, επικεντρώνονται «στην ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας μέσω της παροχής χρηματοδότησης σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με κριτήριο την απόδοση κεφαλαίου σταθμισμένη για τον κίνδυνο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για καταβολή μερισμάτων». Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση αναμένεται να παρουσιάσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο με τους στόχους της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, παρά τις προκλήσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο συνεχίζεται απρόσκοπτα η επίτευξη των στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου, με αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, επιτάχυνση της αύξησης του καθαρού εσόδου τόκων επωφελούμενη από τα υψηλότερα επιτόκια, διαφοροποίηση των πηγών εσόδων μέσω της ενίσχυσης των προμηθειών, περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους, βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και οργανική δημιουργία κεφαλαίων. Με βάση τα αποτελέσματα, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα καθαρής πιστωτικής επέκτασης ύψους 2,4 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις, ξεπερνώντας τον στόχο των 2,2 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το 2022.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. ή 7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 50,2 δισ.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) του ομίλου διαμορφώθηκε σε 7,8% έναντι 13,1% το προηγούμενο έτος και το απόθεμα των κόκκινων δανείων μειώθηκε στα 3,1 δισ. ευρώ (2,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα). Η μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ. το 2022 σε οργανικό επίπεδο αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με την διοίκηση, την ανθεκτική επίδοση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και τη μείωση της περιμέτρου των NPEs, ως αποτέλεσμα της τακτικής εξυπηρέτησής τους. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του ομίλου ανήλθαν σε 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 78% είναι ιδιωτών με εξασφαλίσεις. Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε σε 41%.

Το 2022 το καθαρό έσοδο τόκων διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. και είναι μειωμένο κατά 3,8% σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των πωλήσεων που έλαβαν χώρα το 2021. Σε τριμηνιαία βάση το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 17,4% και ανήλθε σε 398,1 εκατ. και είναι αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων καθώς και των ενισχυμένων εσόδων χρεογράφων, τα οποία αντιστάθμισαν το κόστος έκδοσης ομολόγων (MREL) και το υψηλότερο κόστος των καταθέσεων.

Σε ετήσια βάση τα καθαρά έσοδα από προμήθειες παρέμειναν σταθερά, ενώ λαμβανομένης υπόψη της απόσχισης του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών και λοιπών εκτάκτων εσόδων, σημείωσαν αύξηση 9,1%. Τα λειτουργικά έσοδα σημείωσαν αύξηση 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. ή 7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 50,2 δισ. Οι προθεσμιακές καταθέσεις αυξήθηκαν σε 14% του συνόλου των καταθέσεων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ανέλθουν στο 30% του συνόλου των καταθέσεων, λόγω της στροφής των καταθετών σε προϊόντα με καλύτερες αποδόσεις.

Ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών CET 1, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ανήλθε σε 12,5%2, ενισχυμένος κατά 120 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι κεφαλαιακοί δείκτες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω το 2023 κατά 60 μονάδες βάσης, επωφελούμενοι από τις προγραμματισμένες συνθετικές τιτλοποιήσεις. Ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) διαμορφώθηκε σε 7%. Οι επιδόσεις σε λειτουργικό επίπεδο αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την κερδοφορία σε περίπου 9% το 2023.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT