«Σκάει» η Virgin Orbit

Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον αναστέλλει έως τις 21 Μαρτίου τις δραστηριότητές της, ενώ αναζητεί χρηματοδότηση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Εκτός από την κρίση στον τραπεζικό κλάδο, σε δεινή θέση βρίσκεται και η εταιρεία Virgin Orbit του μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον, η οποία δραστηριοποιείται στις εκτοξεύσεις δορυφόρων. Εντούτοις, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει όσον αφορά τη ρευστότητά της την υποχρέωσαν να διακόψει τις δραστηριότητές της και να εκκινήσει συζητήσεις για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Συν τοις άλλοις και αφού η προσωρινή διακοπή θα διαρκέσει έως στην 21η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας και σχεδόν άπαντες οι εργαζόμενοί της. Το εάν και πότε θα επανέλθουν στα καθήκοντά τους θα τους κοινοποιηθεί περί τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο αξιόπιστη πηγή, ανέφερε ότι η κίνηση αυτή αποφασίστηκε ώστε να έχει περιθώρια χρόνου η Virgin Οrbit για να επεξεργαστεί και να ολοκληρώσει ένα νέο επενδυτικό σχέδιο. Η τιμή της μετοχής της είχε δραστικότατη κάμψη κατά τις πρωινές συναλλαγές με απώλειες 31%, οι οποίες συνεχίστηκαν και το απόγευμα είχαν φθάσει στο 33,18%, στα 67 σεντ του δολαρίου.

Με την αρχική και μόνον πτώση η κεφαλαιοποίησή της είχε περικοπεί σε περίπου 320 εκατ. δολάρια. Αξίζει να αναφερθεί πως η αξία αυτή απέχει πολύ από την αποτίμηση άνω των 3 δισ. δολαρίων που είχε επιτύχει το 2021, μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο με όχημα τις εταιρείες ειδικού σκοπού.

Η κεφαλαιοποίηση της Virgin Orbit έχει περιοριστεί στα 320 εκατ. δολ., όταν το 2021 ήταν πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Η απότομη πτώση αντανακλά το μειωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για νεοφυείς εταιρείες, οι οποίες έχουν δραστηριότητες στο Διάστημα, όπως είναι η Virgin Orbit και η Rocket Lab USA – δύο εταιρείες οι οποίες σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ανταγωνισμού κάνουν εκτοξεύσεις πυραύλων.

Το αναιμικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται και στην πορεία της τιμής μετοχής της Rocket Lab, η οποία υποχώρησε περίπου 70% πέρυσι. Τον Ιανουάριο, πάντως, ο πύραυλος LauncherOne της Virgin Orbit απέτυχε στην αποστολή εννέα μικρών δορυφόρων στην κάτω τροχιά της Γης λόγω μιας ανωμαλίας κατά τη διάρκεια της πτήσης του στο Διάστημα. Η εταιρεία τον Νοέμβριο μείωσε τον στόχο της για εκτοξεύσεις αποστολών το 2022.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία κατέγραψε ζημίες σχεδόν 44 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο με λήξη στις 30 Σεπτεμβρίου. Είχε ταμειακά αποθέματα περίπου 71 εκατ. δολαρίων εκείνη την εποχή, μια απότομη πτώση από τα 122,1 εκατ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου. Η Virgin Orbit δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου.

Η εταιρεία συγκέντρωσε περίπου 10 εκατ. δολάρια τον περασμένο μήνα και 25 εκατ. δολάρια τον Νοέμβριο από το επενδυτικό όχημα του Ρίτσαρντ Μπράνσον, τη Virgin Investments, η οποία και διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών της με ποσοστό περίπου 75%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT