Περιορισμένη άνοδος, έντονες αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος, έντονες αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από το -0,90% έως το +2%, για να κλείσει στο +0,65%

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Με ήπια κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από μία συνεδρίαση με πολλές και έντονες διακυμάνσεις, όπου ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από το -0,90% έως και το +2%. Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές δείχνει πως μπαίνουμε σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας έπειτα και από τις εξελίξεις με τον τραπεζικό τυφώνα που χτύπησε τις αγορές αυτή την εβδομάδα, αλλά και ενόψει των εγχώριων εκλογών, οι οποίες μετατέθηκαν για αργότερα, και της όποιας αστάθειας ενδεχομένως να προκαλέσει.

Η επιστροφή του Χ.Α. σε θετικό έδαφος μετά το βίαιο sell-off της Τετάρτης δεν σημαίνει πως οι δύσκολες μέρες για την αγορά είναι πίσω. Και αυτό γιατί οι κλυδωνισμοί που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ και «πέρασαν» στην Ευρώπη, έχουν οδηγήσει πλέον την ελληνική αγορά να αφήσει πίσω της τις ημέρες αυτονόμησης και να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις κινήσεις των ξένων αγορών, οι οποίες με τη σειρά τους θα εξαρτώνται από τη ροή ειδήσεων σχετικά με τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 1.031,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 131,25 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 2.505,87 μονάδες, ενώ στις 1.489,66 μονάδες με πτώση 0,44% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τζίρος ανήλθε στα 131,25 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.031,91 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, άνοδο 2,82% σημείωσε ο Titan, στο +2,57% έκλεισε ο ΟΛΠ και στο +2,36% η Coca-Cola, ενώ ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos, και Σαράντης. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν η Aegean με πτώση 1,65%, ο ΟΠΑΠ με απώλειες 1,55%, ο Ελλάκτωρ, που έκλεισε στο -1,35%, και η Lamda Development στο -1,3%.

Ο τραπεζικός δείκτης ανέκαμψε επίσης σημειώνοντας άνοδο 0,83% στις 769,95 μονάδες, με την Alpha Bank μόνο να σημειώνει απώλειες 0,75%, ενώ στο +3,20% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς, στο +1,18% η Εθνική Τράπεζα και στο +0,77% η Eurobank.

Ο κυκλώνας στράφηκε από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, με τη συστημική σημασία της Credit Suisse να είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των Silicon Valley Bank και Signature Bank, σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., το timing των «κρας τεστ» σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη συνέπεσε με το κλίμα που βαραίνει την ελληνική πολιτική σκηνή και κοινωνία. Αναμένεται συνέχιση των «αναταράξεων εισαγωγής», καθώς «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια» και η συναισθηματική ελληνική αγορά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τα διεθνή τεκταινόμενα, όπως προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

Η φετινή υπεραπόδοση του Χ.Α. σε σύγκριση με τα διεθνή χρηματιστήρια «προσκάλεσε» εντολές πώλησης προς κατοχύρωση κερδών. «Τεχνικά, παρατηρούμε με προσοχή την ορμή και τη συναλλακτική δραστηριότητα της διόρθωσης από τα πολυετή υψηλά του Γενικού Δείκτη, με τις 1.000 μονάδες να φαίνεται ότι λειτουργούν σαν μαγνήτης σε περίπτωση επιπλέον υποχώρησης», εκτιμά ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT