Η μπλόφα είναι βασικό μάθημα στο πόκερ, αλλά όχι στην τραπεζική

Η μπλόφα είναι βασικό μάθημα στο πόκερ, αλλά όχι στην τραπεζική

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Τράπεζα δεν αποκτάς με διαρροές, αλλά βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Οπως όλοι καταλαβαίνουν ότι μια τράπεζα, είτε είναι στα καλά της είτε αντιμετωπίζει προβλήματα, είναι ακριβό μαγαζί. Μια καλή τράπεζα είναι ακριβή επειδή είναι καλή. Αλλά και μια κακή τράπεζα κοστίζει, γιατί αυτός που θα την πάρει πρέπει να την κάνει καλή.

Συνεπώς, οπουδήποτε στον κόσμο, ακόμη και στην Αττική, όταν κάποιος αφήνει να διαρρεύσει δεξιά και αριστερά ότι θέλει να πάρει τράπεζα δίνοντας ψιλά, ειδάλλως φεύγει, ακούγεται λιγότερο σαν τραπεζίτης και περισσότερο σαν «μπλοφατζής».

Η μπλόφα είναι βασικό μάθημα στο πόκερ, αλλά όχι στην τραπεζική. Επίσης, οποιονδήποτε αν ρωτήσεις, είτε είναι παίκτης του πόκερ είτε τραπεζίτης, θα σου πει ότι η μπλόφα γυρίζει ανάποδα όταν ο απέναντι έχει καλό χαρτί.

Οσο και αν μας προβληματίζει η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, το βέβαιο είναι πως στην Αργεντινή τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα τον μήνα Φεβρουάριο ξεπέρασε το 100% και θεωρείται πως είναι ένας από τους ταχύτερα ανερχόμενους στον κόσμο. Και αυτό ασκεί έτι περαιτέρω πιέσεις σε μια οικονομία η οποία εκτιμάται πως θα περιπέσει σε ύφεση ενόψει των προεδρικών εκλογών κατά το τρέχον έτος.

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 102,5%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά του από τα τέλη του 1991, όταν η οικονομία προσπαθούσε να αποθερμανθεί και να αφήσει πίσω της τον υπερπληθωρισμό του 3.000%.

«Καμπανάκι» από DBRS

Εάν η αστάθεια στις αγορές που προκάλεσαν η κατάρρευση των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την Credit Suisse παραταθεί, είναι πιθανό να χτυπήσει τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η οικονομία θα επηρεαστεί μέσω δύο βασικών καναλιών, όπως σημειώνει: α) Αυτό της ασθενέστερης εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών, μειώνοντας την κατανάλωση και τις επενδύσεις, και β) της χαμηλότερης πίστωσης προς την οικονομία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT