Η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι διεθνώς ένα εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την απλοποίηση των συναλλαγών. Με απλά λόγια, η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι η ανταλλαγή ψηφιακών παραστατικών (τιμολογίων, κ.λπ.) μεταξύ δύο ή περισσοτέρων οντοτήτων που συμμετέχουν σε μια εμπορική συναλλαγή. Τα ψηφιακά παραστατικά είναι αρχεία δομημένων δεδομένων, συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών –βάσει του ευρωπαϊκού προτύπου ηλεκτρονικής τιμολόγησης– ούτως ώστε να μπορούν να «διαβάζονται» από επιχειρηματικό λογισμικό, αλλά και από τον φορολογικό μηχανισμό και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η φορολογική μας νομοθεσία (άρθρο 71ΣΤ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) δίνει σημαντικά κίνητρα για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Συγκεκριμένα, εφόσον μια επιχείρηση επιλέξει τη χρήση των υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής Εκδοσης Στοιχείων για την έκδοση, διαβίβαση και αρχειοθέτηση όλων των παραστατικών πώλησής της, προβλέπονται τα εξής για τα έτη για τα οποία έχει γίνει η επιλογή αυτή:
α) Η προθεσμία εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, περιορίζεται κατά δύο έτη (δηλ. από πέντε έτη που είναι η γενική προθεσμία παραγραφής σε τρία έτη) και ακολούθως βάσει αυτής υπολογίζονται και οι τυχόν παρατάσεις της παραγραφής.
β) Η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αποσβένεται για φορολογικούς σκοπούς πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά 100%.
γ) Η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προσαυξάνεται κατά 100%.
δ) Η προθεσμία για την επιστροφή φόρου στον φορολογούμενο, αναφορικά με φορολογικό έτος/έτη, για τα οποία ο φορολογούμενος εφαρμόζει την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ορίζεται σε 45 ημέρες αντί 90 που είναι η γενική προθεσμία. Η προθεσμία αυτή ισχύει και για τον υπολογισμό καταβολής τόκου στον φορολογούμενο, ο οποίος έχει αχρεωστήτως καταβάλλει φόρο.
Τα φορολογικά κίνητρα ισχύουν αρχικά για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2020 και μέχρι και το φορολογικό έτος 2022. Ωστόσο, με βάση πρόσφατο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να επεκταθεί η ισχύς τους και για το έτος 2023. Ειδικότερα, για το φορολογικό έτος 2023 οι σχετικές επιλογές του άρθρου 71ΣΤ μπορούν να δηλωθούν και η ένταξη να έχει ολοκληρωθεί έως και τις 30.6.2023.
H επιλογή για ηλεκτρονική τιμολόγηση δηλώνεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση και αποτελεί τον μόνο τρόπο έκδοσης, διαβίβασης και αρχειοθέτησης των παραστατικών πώλησης της οντότητας για το σύνολο της ασκούμενης δραστηριότητάς της. Η επιλογή αυτή μπορεί να ανακληθεί, αλλά αποκλείει την έκδοση τιμολογίων σε έντυπη μορφή για όσο χρονικό διάστημα ισχύει. Επίσης η επιλογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης συνεπάγεται υποχρεωτικά τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου και για τη λήψη των παραστατικών πώλησης, στα οποία η οντότητα ορίζεται ως λήπτρια από εκδότη/προμηθευτή της, ο οποίος έχει επιλέξει επίσης την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου.
Τα κίνητρα παρέχονται για κάθε φορολογικό έτος, καθώς και για τα επόμενα φορολογικά έτη (πλην των κινήτρων υπό β΄ και γ΄ ανωτέρω), εφόσον οι σχετικές επιλογές δηλωθούν μέχρι το τέλος του προηγούμενου φορολογικού έτους από αυτό ή αυτά τα φορολογικά έτη που περιλαμβάνονται στη δήλωση. Ειδικά για τις οντότητες που δηλώνουν για πρώτη φορά έναρξη εργασιών, εφόσον η δήλωση υποβληθεί κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης έναρξης εργασιών, τα κίνητρα παρέχονται από το πρώτο φορολογικό έτος λειτουργίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι η οντότητα δεν ανακαλεί τη δήλωση επιλογής τιμολόγησης εντός του επομένου φορολογικού έτους.
Η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνη του Φορολογικού Τμήματος της Αccounting Solutions A.E. (www.asnetwork.gr)