ΔΕΚΟ με ψηφιακό παρουσιολόγιο – «Γκάζι» στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας μετά τα Τέμπη

ΔΕΚΟ με ψηφιακό παρουσιολόγιο – «Γκάζι» στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας μετά τα Τέμπη

Εως το τέλος Απριλίου θα έχει εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα σε 12 ΔΕΚΟ που δραστηριοποιούνται κυρίως στις μεταφορές, όπως ο ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ, οι αστικές συγκοινωνίες, και στην Hellenic Train

2' 58" χρόνος ανάγνωσης

Την επίσπευση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις ΔΕΚΟ, κυρίως σε αυτές που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές, έως το τέλος Απριλίου, προκάλεσαν τα κενά, οι ελλείψεις αλλά και οι παραλείψεις που αποκαλύφθηκαν στη σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Οσα διαπιστώθηκαν μετά την τραγωδία, σταθμάρχες που έλειπαν από τη θέση τους, ωράρια έναρξης και αποχώρησης από την εργασία σβησμένα με μπλάνκο και διορθωμένα, βάρδιες βγαλμένες στο πόδι και ώρες εργασίας στο… περίπου, έκριναν επιβεβλημένη, σύμφωνα με πληροφορίες, την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, κυρίως δε, σε αυτές που δραστηριοποιούνται στον χώρο των μεταφορών.

Ετσι, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε 12 ΔΕΚΟ οι οποίες καλύπτουν τη μεγάλη πλειονότητα του αριθμού των εργαζομένων και συγκεκριμένα 18.000 άτομα, καθώς και στις εταιρείες Hellenic Train και Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν όταν, σε επόμενη φάση, ενταχθεί στο σύστημα αυτό και η βιομηχανία. Πριν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που οδήγησε και στην αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού, το υπουργείο Εργασίας είχε δρομολογήσει για το αμέσως επόμενο διάστημα την ένταξη της βιομηχανίας στο σύστημα της ψηφιακής ωρομέτρησης. Ομως, σε συνέχεια και της σχετικής δήλωσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε την επέκταση της ψηφιακής κάρτας στις εξής ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις: ΟΣΕ Α.Ε., ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε., ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Εγνατία Οδός Α.Ε., ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, Hellenic Train και Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θωρακίζεται η διαδικασία καταγραφής του ωραρίου εργασίας, ενώ –παράλληλα– πιστοποιείται άμεσα η παρουσία των εργαζομένων στον χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο και με τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τον άμεσο εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων, είτε αυτές προέρχονται από την πλευρά των επιχειρήσεων είτε από την πλευρά των εργαζομένων.

Εντάσσονται 12 ΔΕΚΟ, καθώς και η Hellenic Train και η Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.

Και αυτό γιατί με την υλοποίηση του μέτρου, οι εργαζόμενοι θα «σκανάρουν» την κάρτα τους –η οποία μπορεί να είναι τυπωμένη, πλαστικοποιημένη ή ακόμη και μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο– κατά την είσοδό τους στην εργασία και την αποχώρησή τους και η δήλωση έναρξης και λήξης θα μεταδίδεται αυτόματα στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Με τον τρόπο αυτό θα θωρακίζεται η τήρηση του ωραρίου εργασίας και θα επιτυγχάνεται η καταγραφή των υπερωριών και η διαφάνεια στους ελέγχους από τον εργοδότη ή την Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και η διασφάλιση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μια αλλαγή που φέρνει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων. «Οσα διαπιστώθηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών, δηλαδή σταθμάρχες που έλειπαν από τη θέση τους, τα περιβόητα μπλάνκο κ.λπ., μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως στην εφαρμογή της», δήλωσε ο υπουργός.

Να σημειωθεί ότι ψηφιακή κάρτα εργασίας χρησιμοποιούν ήδη περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι, σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες security. Περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app, την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο, και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και τη λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

Βάσει του σχεδιασμού, εντός του 2023, το μέτρο θα πρέπει να επεκταθεί σε βιομηχανία, τουρισμό και εστίαση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT