ΤΙΤΑΝ: Κέρδη 109,7 εκατ. και πωλήσεις 2,28 δισ. για το 2022

ΤΙΤΑΝ: Κέρδη 109,7 εκατ. και πωλήσεις 2,28 δισ. για το 2022

Ευοίωνες οι προοπτικές στις δύο μεγάλες αγορές του ομίλου, ΗΠΑ και Ελλάδα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης

Συγκρατημένα αισιόδοξη για τις προοπτικές του ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά τη διάρκεια του 2023 εμφανίζεται η διοίκησή του, παρά την αβεβαιότητα των τελευταίων εβδομάδων. Για την Ελλάδα, για παράδειγμα, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ αναφέρει ότι «η χώρα φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί πολύ από τις διεθνείς μακροοικονομικές αναταράξεις αντλώντας στήριξη από τη δυναμικότητα του τουριστικού κλάδου, ο οποίος αναμένεται ότι θα κινηθεί και φέτος σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς και από την εισροή κοινοτικών χρηματοδοτικών κονδυλίων για την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της αναβάθμισης των συναφών υποδομών».

Η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς είναι εμφανής στην αγορά κατοικίας, στις σχετικές με τον τουρισμό υποδομές, στα δημοτικά έργα και στα μικρής κλίμακας βιομηχανικά έργα. Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη υποδομών μεγάλης κλίμακας και για έργα αστικής ανάπλασης, τα οποία θα στηρίξουν την αγορά δομικών υλικών τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ, η διοίκηση του ομίλου σημειώνει πως «η δραστηριότητα σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα αναμένεται ότι θα διατηρηθεί σταθερή, στηρίζοντας την αύξηση επενδύσεων που παρατηρήθηκε στις κύριες αγορές του ομίλου».

Κατά το 2022, ο όμιλος κατέγραψε το δεύτερο διαδοχικό ιστορικό υψηλό πωλήσεων (μετά το 2021), καθώς οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 2,28 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 33,1%. Το 70% προέρχεται από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 19,3% σε 109,7 εκατ. ευρώ, με το τέταρτο τρίμηνο ιδίως να σημειώνει άνοδο κατά 106,1% σε 20,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 331,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20,3% σε σχέση με το 2021, σημειώνοντας μάλιστα διψήφιο ποσοστό αύξησης σε όλες τις επιμέρους αγορές, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος ΤΙΤΑΝ. Οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε 242 εκατ. ευρώ (από 126 εκατ. ευρώ το 2021), αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Τα έργα αφορούν μελλοντική ανάπτυξη, μείωση ενεργειακού κόστους και βελτιστοποίηση του κόστους logistics και αναμένεται να αποφέρουν σημαντικό οικονομικό όφελος ήδη από το 2023 και ακόμα περισσότερο το 2024.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου, Μαρσέλ Σομπούζ, «τα ισχυρά αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα του ομίλου, την προσαρμοστικότητα και τη δέσμευση των ομάδων μας να μετεξελίξουν τον όμιλο εμπορικά και τεχνολογικά». Αντίστοιχα, ο κ. Μιχαήλ Κολακίδης, οικονομικός διευθυντής του ομίλου, υπογράμμισε ότι «ολοκληρώσαμε το 2022 με ρεκόρ πωλήσεων και την καλύτερη κερδοφορία (EBITDA) για πάνω από μία δεκαετία».

Οι επενδύσεις ανήλθαν σε 242 εκατ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευ- ταίων 15 ετών.

Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά, η αύξηση των πωλήσεων του ομίλου ανήλθε σε 22% σε 326,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 28,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά σχεδόν 5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. To 2022 μειώθηκαν οι εξαγωγές προς τρίτους, σαν αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής στην Ελλάδα στο πλαίσιο λειτουργίας εντός των ορίων των δικαιωμάτων για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι περισσότερες εξαγωγές τσιμέντου κατευθύνθηκαν προς την Titan America και το δίκτυο σταθμών του ομίλου στην Ευρώπη, το οποίο επίσης κατέγραψε σημαντική αύξηση σε επίπεδο πωλήσεων και τιμών. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η ζήτηση στην αγορά συνέχισε να τροφοδοτείται από μεγάλα και μικρότερα δημόσια έργα, από την αγορά ακινήτων και την ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων και τουριστικών υποδομών πανελλαδικά. Παράλληλα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η λειτουργία προασβεστοποιητή, μια εγκατάσταση που θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 33,6% σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία EBITDA ενισχύθηκε κατά 19,1% σε 188,2 εκατ. ευρώ. Η Φλόριντα ήταν μεταξύ των πολιτειών που ωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική μετανάστευση, η οποία ενισχύθηκε από τη γεωγραφική μετακίνηση εταιρειών και την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η Βόρεια και η Νότια Καρολίνα είχαν ανάλογη πορεία, προσελκύοντας επιχειρηματικές επενδύσεις στην περιοχή, ενώ η Βιρτζίνια προσελκύει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που θέλουν να βρίσκονται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων της χώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT